X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ostalep: „Nu înțeleg de ce nu am fost admiși direct în UE?”

25 iun. 2022,, 18:41   Politică
6315 0

Moldova de astăzi nu se deosebește de țara modelul 2014, cînd republica a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

De atunci, practic nimic nu s-a schimbat în ea, oamenii în cea mai mare parte nu au început să trăiască mai bine, iar ținînd cont de o astfel de logică, reprezentanții UE ar fi putut să nu-i mai acorde Moldovei statutul de candidat la aderarea la UE, acesta fiind un statut inutil, ci să accepte țara direct în UE.

Este opinia exprimată de directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Probleme de Securitate, fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep, vorbind în cadrul programului Территория свободы cu Lilia Burakovski, transmite Noi.md.

El a menționat că nu înțelege în ce moment și-a delegat Moldova suveranitatea și, devenind candidat la aderarea la UE, și-a asumat o grămadă de obligații despre care oamenii nu știu.

„În Moldova, care a ales anterior cursul spre integrarea europeană, de exemplu, în 2005, nu s-a impus nici măcar o decizie autorităților de atunci. Era vorba doar de adoptarea de la UE a celor mai bune practici care se potrivesc statului nostru. Iar acum nu observ niciun progres practic, cu excepția discuțiilor care au fost acum 15 ani. Cum noi spuneam aceste cuvinte, același lucru se face și acum. În fond, văd puține lucruri care să se refere la lucruri reale. De asemenea, văd probleme cu îndeplinirea acestor promisiuni – nu doar de la politicienii moldoveni, ci chiar de la cei europeni. De exemplu, acum cîteva luni, ni s-a promis un miliard de euro asistență. Dar din anumite motive, acum este tăcere pe această temă. Trezoreria a încasat mult mai puțini bani și s-a întîmplat fără careva explicații”, a spus directorul Institutului de Diplomatică, Studii Politice și Probleme de Securitate, fost viceministru al Afacerilor Externe.


Potrivit acestuia, este evident că acum se fac pași geopolitici absolut simbolici față de Moldova și Ucraina, care, spre deosebire de cazurile cu alte state, se abat destul de serios de la standardele UE.

"Dar trebuie să ne întrebăm: noi, ca sportivi, participăm la competiții pe reguli generale sau pe o pistă specială? Anterior ni s-au dat condiții să facem reforme, să luptăm împotriva corupției. Dar nimic nu s-a schimbat. Cum vor începe funcționarii publici să se comporte după ce am primit statutul de țară candidat? La urma urmei, oamenii de acolo sînt la fel, nimic nu s-a schimbat. Nu înțeleg deloc de ce nu am fost acceptați direct în UE? De ce avem nevoie de statutul de candidat? Sîntem deja gata!" remarcă ironic Valeriu Ostalep.

El a mai atras atenția că tot mai des vede elemente de trucaj, și nu doar de la politicienii moldoveni, ci și de la așa-zișii străini.

"Pentru că e un trucaj cînd organizezi un forum mare, spui că „vom aloca un miliard Moldovei", și apoi totul dispare. Atunci am perceput-o ca un fel de semnal, un mesaj. Dar frauda este atunci cînd îți asumi angajamente pe care nu ai de gînd să le respecți. Mai civilizat ar fi sa spui ca "vom da banii aceștia, dar în următoarele condiții " și să clarificăm în ce condiții. De ce nu o fac? Pentru că sînt condiții înaintate, dar acest guvern nu le îndeplinește și, prin urmare, nu sînt bani. Dar atît europenii, cît și guvernul se tem să vorbească despre asta și trebuie să continuăm să ne prefacem că așa este normal. Și ce este normal ? Preşedintele României Klaus Iohannis a anunţat încă o întîlnire a donatorilor la Bucureşti. Şi ce se va întîmpla acolo? Din nou, aceleaşi 100 de milioane de euro, care ni s-au promis în 2010? Au trecut 12 ani, şi nu au ajuns la noi! S-a terminat deja Berlinul ?", a întrebat Ostalep.

El a remarcat că nu îi place faptul că funcționarii publici sînt obișnuiți să se ascundă în spatele UE în orice problemă, și acest lucru îi relaxează.

"Prim-ministrul Albaniei a spus recent că UE se transformă, în general, într-o iluzie. Să luăm standardele UE. Acum, dacă conducem pe drumurile din Germania, nu trebuie să fim convinși că acest lucru este normal și asta este de înțeles. Cînd ne întîlnim cu un polițist în aceeași Germanie, nu ne temem că se va comporta ca al nostru. Trebuie să ne îndreptăm spre asta, iar dacă există legi și scheme care duc la asta, atunci da, trebuie puse în aplicare. Dar nu putem să facem nimic și să ne ascundem doar în spatele cursului proeuropean și să arătăm steagul UE. Așa am ajuns la statutul de candidat. Deși nu văd în practică cum diferă Moldova astăzi de țara din 2014, cînd s-a produs un al eveniment istoric - semnarea Acordului de Asociere cu UE. Nu trăim astăzi mai bine decît în 2014. Dacă nu mergi înainte, stai pe loc", a declarat Valeriu Ostalep.

20
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?