X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Opinie: Maia Sandu își schimbă macazul: duşmanul duşmanului meu îmi este prieten

18 dec. 2019,, 17:44   Politică
11241 21

În aprilie 2009 Moldova a întrat într-o perioadă de turbulență politică foarte dificilă. Un șir de analiști susțin că pînă la sfîrșitul anului 2020 aceasta cu siguranță nu se va finaliza.

Nu trebuia să așteptăm mult. După cum au prezis mulți observatori, PAS (blocul ACUM de fapt nu mai există) este gata să creeze o coaliție pro-occidentală cu PD pe care l-a urît anterior.

Dacă anterior democraților li se punea condiția să se „curețe”, acum aceasta este complet diferită. Sandu spune că „PD trebuie să plece de la guvernare și să nu mai sprijine Guvernul lui Dodon”. O încleștare obișnuită pentru funcții publice, nimic personal. Lupta împotriva corupției, noul procuror general și reforma justiției ajung pe planul doi.

Acum principalul subiect de pe ordinea de zi este demisia Guvernului Chicu. Inițial, va fi promovată opțiunea votării comune a PD și PAS cu PPDA în Parlament. Democrații vor fi supuși unei presiuni din exterior și interior. Dacă noul Procuror General Alexandru Stoianoglo se va lua de „mafia nucilor” și alte proiecte de afaceri ale democraților, ceea ce înseamnă că clanul va fi amenințat de dosare penale care presupun detenții, acest lucru i-ar putea determina să acționeze împreună cu PD. Iar mass-media controlată va prezenta dosarele penale drept o presiune asupra oponenților politici. Drept urmare, se fi întreprinsă o încercare de demitere a guvernului minoritar.

Dar dacă, din anumite motive, PD se va dezbina, iar voturile acestor deputați nu vor fi suficiente pentru a demite Cabinetul Chicu, atunci am putea vedea implementarea celui de-al doilea scenariu.


Esența sa este una clară. Tehnologia revoluțiilor de culori a fost bine pusă la punct. În Moldova există multe forțe politice nemulțumite de PSRM și Igor Dodon. Atât pe stînga, cît și pe dreapta. Și toate ele își doresc răsturnarea situației, adică alegerile parlamentare anticipate. De fapt, ne apropiem de momentul în care toată lumea se va uni împotriva unuia singur partid.

Agravarea se va întîmpla, ca de obicei, primăvara.

Se pare că directiva de mai sus a ajuns și urmează să fie aplicată. De aici și noua retorică a liderului PAS. În plus, ambițiile nesatisfăcute și răzbunarea personală pe Dodon pentru pierderea alegerilor prezidențiale din 2016 și demisia guvernului din octombrie 2019 vor oferi Maiei Sandu din ce în ce mai multă forță.

În aprilie 2009 Moldova a întrat într-o perioadă de turbulență politică foarte dificilă. De faptul că aceasta nu se va finaliza pînă la sfîrșitul anului 2020 putem fi siguri sută la sută.

„Atunci cînd lumea se răstoarnă, prietene, cel mai important lucru este primul să ajungi în cap” («Когда мир переворачивается, друг мой, самое важное — первым стать на голову» - nota red.).

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?