Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: "În reforma justiției, trebuie să mergem urgent pe digitalizare"

13 sep. 2023,, 11:24   Politică
2397 1

Procesul de reformă a justiției este foarte lent. Tempoul este, practic, inexistent, spune președintele Partidului Național Moldovenesc, Dragoș Galbur. În opinia lui, digitalizarea ar fi o soluție, evitîndu-se astfel contactul uman, care e factorul principal în corupție.

"Nu merge bine reforma justiției. Tempoul este, practic, inexistent. Lucrurile pur și simplu nu se întîmplă și au mai rămas doi ani de mandat. Nu putem scoate în capăt această reformă a justiției ca să putem pune sistemul de justiție pe roate", a spus Dragoș Galbur.

Potrivit acestuia, s-au făcut diferite tentative de Pre-Vetting, s-au modificat legi în Parlament, dar, cu toate acestea, lucrurile nu se schimbă, iar soluția ar fi digitalizarea.

"A-i da afară pe toți, cum cer unii, este o utopie. Noi nu avem pregătit nimic în loc, avem probleme la resurse umane. Înseamnă că trebuie să mergem pe digitalizare cît mai urgent. Unde se întîmplă corupția în Republica Moldova?

Acolo unde e contactul fizic. În momentul în care noi vom merge după modelul țărilor baltice, unde s-a limitat accesul și contactul om cu om, inclusiv în justiție, atunci noi vom începe să avem succese", a punctat Dragoș Galbur.


Politicianul a evidențiat ca demne de apreciere reformele în domeniul energetic, notează Noi.md cu referire la tvrmoldova.

"Ceea ce văd un succes palpabil și care, cu siguranță, se va răsfrînge asupra buzunarului cetățeanului este reforma în energetică pe care a început-o ministrul Parlicov. Observ anumite lucruri pozitive pe care le susțin în ceea ce e legat de afacerile interne, de activitatea Poliției, înăsprirea pedepselor.

La ceea ce se întîmplă în ultimul timp în Republica Moldova, nimic altceva decît măsurile draconice, amenzile, dosarele penale nu va putea redresa situația. Salut și susțin această reformă", adaugă președintele Partidului Național Moldovenesc.

Totodată, politicianul menționează și reforma din domeniul sănătății, care spune că e destul de anevoioasă și are puse accentele greșit, anume pe tehnologii, și nu pe resurse umane.

2
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?