X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

O investigație denotă cum Ghimpu și Chirtoacă, au stors din bugetul de stat sute de milioane de lei

23 feb. 2018,, 08:31   Politică
15544 15

În perioada în care Dorin Chirtoacă s-a aflat în fruntea primăriei, iar liberalii – la guvernare, partidul s-a îmbogățit fabulos pe seama contractelor cu statul.

Acest lucru este scos la iveală de o investigație realizată de portalul Telegraph.md. Autorii indică o listă de companii fondate și controlate de către liderul PL, Mihai Ghimpu, care au cîștigat mai multe contracte cu statul, chiar dacă în unele cazuri au oferit prețuri necompetitive, comparativ cu alți participanți la licitații.

„Eurosim” SRL, companie fondată de Mihai Ghimpu în anul 2000, împreună Veaceslav Ceban și Iurie Aramă, la care liderul PL deține 34 % de acțiuni, iar partenerii săi de afaceri – cîte 33% din acțiuni, devine brusc, în 2011, o companie care cîștigă o serie de licitații cu instituțiile de stat și municipale controlate de PL, pentru livrare de carburanți! În 2011, firma semnează un contract cu Ministerul Tineretului și Sportului, condus pe atunci de liberalul Ion Cebanu, prin care vinde produse petroliere în valoare de 135.000 de lei. În același an, Eurosim a livrat carburanți și pentru Agenția Turismului, în sumă de 78.000 de lei”, scriu autorii investigației.

eurosim

Printr-o altă companie, „Parstar Petrol”, liberalii au obținut cîștiguri mult mai grase, fiind vorba despre contracte de sute de milioane de lei. Potrivit Telegraph.md, doar în 2011, compania a cîștigat aproape jumătate de miliard de lei din vînzarea carburanților pentru Agenția de stat a drumurilor și „Calea Ferată a Moldovei”. Este de menționat că în acea perioadă, ambele instituții se subordonau Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condus pe atunci de un ministru liberal. Parstar Petrol a deservit și Parcul Urban de Autobuze, indică investigația. Compania a fost selectată chiar dacă vindea petrol la preț mai mare decît au oferit alți participanți la licitație.


parstar

„Get Premium” este o altă companie implicată în afacerile PL cu statul. Firma este fondată de același partener de afaceri al lui Mihai Ghimpu, Veaceslav Ceban, care deține 99,9% din capitalul social al acesteia, tot el fiind și fost administrator al Parstar Petrol.

Telegraph.md atrage atenția că adresa juridică a companiei Get Premium se afla inițial pe str. București 87, apartamentul nr. 3, care aparține firmei „Eurosim” SRL, unde a fost în trecut și sediul PL. Din 2014, această companie practic a luat locul Parstat Petrol și cîștigă contracte generoase cu statul, notează portalul.

Printre clienții noii companii controlate de liberali se numără Întreprinderea pentru Silvicultură din Telenești, subordonată anterior Ministerului Mediului, care pînă la reorganizarea Guvernului era condus tot de liberali. Get Premium cîștigă de pe seama acestui contract 1,3 milioane de lei în perioada 2014-2016.

Și subdiviziunile primăriei capitalei au avut contracte cu Get Premium. Regia Autosalubritate, de exemplu, a cumpărat de la această firmă carburanți în valoare de peste 27 milioane de lei, în perioada 2015-2017. Parcului Urban de Autobuze i-au fost livrați carburanți în sumă de aproximativ 40 de milioane de lei anual, în perioada 2014-2017. În investigație sînt menționate și alte structuri și instituții ale statului care au fost aprovizionate de firma liberalilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?