Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Noi dezvăluiri despre regimul Plahotniuc: Cine mai turna bani în „vistieria” PD

16 dec. 2021,, 14:57   Politică
1569 0

Ar fi cîștigat peste 700 de milioane de lei pentru gruparea Plahotniuc în doar ceva mai mult de doi ani. Astăzi vă prezintăm probe care arată conexiunea omului de afaceri Nicolae Pelin cu fostul director al „Metalferos” Alexei Țîmbrovski, un alt favorit al lui Plahotniuc.

Jurnal TV a obținut o înregistrare audio în care fostul deputat Valeriu Guma, revenit în septembrie trecut la PD, divulgă sumele pe care Plahotniuc le plătea membrilor Guvernului Filip din banii cîștigați la „Metalferos”.

Schema ne-a fost confirmată de către unul dintre foștii angajați a lui Nicolae Pelin, Alexandr Borisov. Fosta soție a acestuia, Olga Borisvoa, figurează ca fondator al companiei „Borolcon”, controlată de Pelin. Borisov spune că femeia a avut un rol de interpus, care în baza contractelor de achiziție semnate cu „Metalferos”, zilnic obținea în favoarea lui Pelin milioane de lei. Totul se întîmpla la o sucursală „Victoriabank” din Chișinău, deschisă anume în acest scop.

„În mod ilegal, un angajat al băncii convertea prin intermediul unor acte sumele în dolari și venea Ruslan Pelin (fratele lui N. Pelin) ca să ridice banii în dolari. Procedura avea loc la sediul „Victoriabank”, pe strada Mihai Eminescu. Eu nu ridicam banii. Aduceam doar actele. Înainte duceam chitanțele la sediul central al băncii. Alte persoane interpuse, ca mine, au cerut să fie schimbată locația, de aceea a fost deschis intenționat un alt sediu”, dezvăluie Alexandr Borisov, fost angajat al lui Nicolae Pelin.

Pe strada Mihai Eminescu a existat doar o singură filială „Victoriabank”. Întîmplător sau nu, aceasta se afla chiar în incinta hotelului „Nobil”, despre care Plahotniuc a recunoscut public că este una dintre investițiile cu care se mîndrește. Nu am reuşit să aflăm cu cît timp în urmă aceasta a fost închisă. Alexandr Borisov mai declară că schema a fost pornită în 2013 și că tot el, la rugămintea lui Pelin, i-a adus și pe ceilalți interpuși.


Jurnal TV a obținut o înregistrare audio în care fostul deputat Valeriu Guma, revenit în septembrie trecut la PD în calitate de șef al organizației teritoriale Orhei, divulgă sumele pe care Plahotniuc le plătea membrilor Guvernului Filip din banii cîștigați la „Metalferos”.

Într-un alt fragment, Guma, despre care am aflat că este bun prieten cu Pelin, susține că antreprenorii erau obligați să cotizeze în vistieria Partidului Democrat.

L-am sunat pe Valeriu Guma să ne spună detalii, da el a negat orice implicare în această afacere.

Fostul prim-ministru Pavel Filip nu ne-a răspuns la apel.

Am mers acasă și la Nicolae Pelin, să-i cerem o reacție. Acesta ne-a spus că am greșit adresa. Peste cîteva minute, Pelin l-a atacat pe cameramanul echipei noastre de filmare și a amenințat că va sparge automobilul.

Nicolae Pelin a fost unul dintre businessmanii favoriți ai regimului, fiind bun prieten cu mai mulți exponenți ai PD, printre care și Iurie Luncașu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din anturajul lui Plahotniuc. Rise a scris că Luncașu ar fi controlat ani la rînd cea mai mare rețea de trafic de cocaină din Europa de Est. Pelin deține afaceri de milioane, preponderent în domeniul colectării deșeurilor metalice, dar și un adevărat imperiu imobiliar. La fel ca Alexei Țîmbrovschi, la două săptămîni de la perchezițiile procurorilor din decembrie 2019, în doar patru zile, soții Pelin au donat pe bandă rulantă copiilor aproape toate bunurile imobile pe care le dețineau, a căror valoare totală era de peste 16 milioane de lei.

Printre acestea se numără mai multe clădiri cu destinație comercială, pe care soții Pelin le dau în folosință, cum ar fi cea din strada Onisifor Ghibu, un apartament de 87 de metri pătrați în complexul locativ „Coliseum Palace”, dar și casa din sectorul Buiucani, unde l-am și surprins pe Nicolae Pelin. În afară de asta, există o listă lungă de bunuri mobile și imobile, înregistrate pe alți membri ai familiei, - fratele, mama ori soacra, sau pe firme fondate de aceștia, dar a căror beneficiar efectiv este Pelin. Printre acestea se numără o vilă în Elveția, situată în pitoreasca localitate Wadenswil din suburbia orașului Zurich, care valorează peste 700 de mii de euro, şi o mașină Bentley Continental, fabricată în 2020. Pe site-urile de specialitate, un Bentley costă în jur de 4 milioane de lei. Potrivit calculelor noastre, în ultimii cinci ani, rudele lui Pelin au dobîndit zeci de imobile în valoare totală de aproximativ 50 de milioane de lei, care ulterior au fost vîndute sau date cu chirie. Printre acestea se numără complexele rezidențiale de lux de pe străzile George Meniuc și Lacului, din centrul Chișinăului, unde prețul de vînzare al unei locuințe pornește de la 170 de mii de euro.

Potrivit Procuraturii Generale, Nicolae Pelin est învinuit în dosarul Metalferos de complicitate la crearea și conducerea unei organizații criminale, spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?