Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Moldova și Cehia își consolidează parteneriatul. Declarațiile Maiei Sandu, la Praga

16 oct. 2023,, 17:38   Politică
1021 0

Republica Moldova are sprijinul necondiționat al Cehiei în calea sa de integrare europeană. Mesaje de încurajare au fost adresate de către președintele Cehiei Petr Pavel în cadrul vizitei de stat a președintei Maia Sandu la Praga.

Șefa statului a fost primită cu onoruri militare la Castelul din Praga, un monument istoric, care este și reședința președintelui ceh. Petr Pavel a menționat că, prin invitația Maiei Sandu la Praga, Cehia, recunoaște stabilitatea Republicii Moldova, îndreptarea ei spre Vest, mai ales într-o situație destul de gravă, cînd în una din țările vecine are loc războiul agresiv al Rusiei. Republica Moldova este într-o situație foarte grea pentru că este ținta Federației Ruse, a menționat președintele ceh, transmite Noi.md cu referire la moldova1.md.

De asemenea, Petr Pavel și-a exprimat convingerea că Republica Moldova va deveni membră cu drepturi depline a UE pînă în 2030. Președintele Cehiei a dat asigurări că țara sa va împărtăși toate experiențele ei în procesul de integrare europeană, astfel ca Republica Moldova să nu întîmpine aceleași dificultăți, pe care le-a avut Cehia.

„Republica Moldova este încă din anul 2005 o țară prioritară pentru noi. În ultimii zece ani au fost realizate zeci de proiecte de la cele de ajutor umanitar pînă la dezvoltarea diverselor sectoare ale economiei, în domeniul securității energetice, să nu mai fie dependentă de Rusia, industria, agricultura, dar și apărarea – modernizarea frontierelor și forțelor de apărare ale Republicii Moldova”, a spus Petr Pavel, în cadrul conferinței de presă susținută după întrevederea bilaterală.

La rîndul său, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova și Republica Cehă au un parteneriat solid, pe care cei doi șefi de stat și-l doresc să-l dezvolte. Potrivit Maiei Sandu, în cadrul discuției cu președintele ceh a fost acordată o atenție deosebită cooperării economice, care se află în ascensiune.


„Comerțul bilateral între țările noastre este în creștere. Exporturile noastre către Republica Cehă sunt în creștere. Mă bucură mult faptul că vinurile noastre, cu care ne mîndrim, sunt apreciate și aici. Printre țările UE sunteți a treia cea mai mare piață de desfacerea pentru vinurile moldovenești”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu i-a transmit președintelui Pavel recunoștința pentru sprijinul primit din partea Președinției cehe a Consiliului UE, după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată.

„Republica Cehă ne-a susținut în momente dificile. Ați oferit asistență cînd ne-am confruntat cu criza umanitară la începutul invaziei rusești în Ucraina. De asemenea, ați oferit fonduri care ne-au permis să-i protejăm pe cei vulnerabili de prețurile mari la energie”, a spus Maia Sandu.

Președinta a menționat și alte domenii de sprijin oferite de Cehia, precum construcția sistemelor de aprovizionare cu apăr și echiparea spitalelor, sprijinul pentru agricultori.

Republica Moldova a ales calea democrației și libertății. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu la cea de-a 27-a ediție a conferinței Forum 2000 din Cehia. Totodată, șefa statului a cerut participanților la Forum să sprijine cursul european al țării noastre și a remarcat că atît moldovenii, cît și cetățenii din țara gazdă sînt de partea păcii și securității.

Luni, 16 octombrie, președinta Maia Sandu și-a început vizita oficială în Republica Cehă.

Cehia este unul dintre cei mai mari furnizori de cooperare pentru dezvoltare în Republica Moldova, în ultimul deceniu fiind implementate zeci de proiecte în domeniile dezvoltării durabile, dezvoltării rurale, serviciilor sociale și administrației publice.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?