X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova, obligată să-și achite datoria la cotizația de membru pentru a se putea retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI

5 ian. 11:20   Politică
3902 2

Republica Moldova este obligată să achite datoria la cotizația de membru în valoare de 340.000 de dolari înainte de a părăsi Adunarea Interparlamentară (IPA) a CSI.

Acest lucru se menționează într-un proiect de hotărîre a guvernului, publicat de Ministerul Finanțelor.

"Achitarea datoriei față de IPA CSI este condiționată de termenul limită (08.02.2024) de finalizare a procesului de renunțare a Republicii Moldova la calitatea de membru al organizației", se apune în nota explicativă a documentului.

Atitudinea Republicii Moldova față de Comunitate a început să se schimbe după ce Maia Sandu a cîștigat alegerile prezidențiale din 2020, iar Partidul Acțiune și Solidaritate, înființat de președinte, a ajuns la putere în 2021. Sandu nu a participat niciodată la summiturile CSI; în 2023, retorica Chișinăului față de CSI s-a înăsprit: ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat despre decizia Chișinăului de a denunța aproximativ o treime din acordurile încheiate în cadrul CSI.

Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat politica Chișinăului drept duplicitară, notînd că, după ce și-au declarat dorința de a se retrage din CSI, autoritățile Moldovei nu se grăbesc să renunțe la avantajele socio-economice de la participarea în cadrul CSI.

21
0
0
1
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?