Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Moldova este prima țară cu care UE a semnat un acord de securitate

21 mai. 15:59   Politică
2317 1

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un acord de parteneriat în domeniul securității, care a fost numit primul document de acest fel pentru UE.

Potrivit Adevărului European, acest lucru a fost anunțat de șeful diplomației UE, Josep Borrel.

Borrel a declarat că acordul cu Republica Moldova este primul de acest fel pentru UE. Documentul a fost semnat din partea Republicii Moldova de către premierul Dorin Recean, iar din partea UE de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

„Moldova este prima țară care semnează un acord de parteneriat în domeniul apărării și securității cu UE. Acest parteneriat va consolida reziliența țării și va permite să răspundem împreună la provocările de securitate care ne sînt comune, să eficientizăm acțiunile noastre și să lansăm cooperarea în domenii noi", a declarat Borrel.

Semnarea acordului a fost anunțată săptămîna trecută.


După cum a declarat anterior Ministerul moldovean de Externe, acordul de parteneriat cu UE în domeniul securității și apărării va fi stabilit în conformitate cu obiectivele stipulate în Strategia de securitate națională a Republicii Moldova.

Se subliniază că UE se află în proces de stabilire a unui astfel de parteneriat cu o serie de țări, cu care a atins un nivel mai intens de cooperare. Ministerul moldovean de Externe a declarat că majoritatea acțiunilor prevăzute de parteneriatul menționat între Moldova și UE sînt deja implementate în practică, însă stabilirea parteneriatului va crea baza pentru o cooperare mai sistemică cu UE.

"În esența sa, parteneriatul va funcționa ca un acord umbrelă pentru toate interacțiunile dintre Moldova și UE în domenii precum asistența UE pentru creșterea rezilienței țării noastre, securitatea cibernetică, combaterea dezinformării, asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European de Pace, participarea Moldovei la misiunile UE de gestionare a crizelor și gestionarea integrată a frontierelor. În baza acestui parteneriat, Republica Moldova și UE vor avea un dialog anual în sectorul de securitate și apărare, dar vor putea stabili și dialoguri tematice în anumite domenii de interes comun. Documentul privind Parteneriatul în domeniul securității și apărării nu va avea statutul unui tratat internațional, ci se va baza pe angajamente politice", a precizat Ministerul moldovean de Externe.

6
2
0
0
21

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?