X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ministerul Agriculturii le răspunde fermierilor

29 aug. 2023,, 14:58   Politică
2128 0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a venit cu anumite clarificări referitor la actele care trebuie prezentate de fermieri pentru a beneficia de subvenții.

O condiție de bază pentru obținerea ajutorului de către fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022 și pentru stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern este ca agricultorii să justifice deținerea în proprietate sau folosință a terenurilor agricole afectate de calamitățile naturale, notează Noi.md.

"Acest lucru derivă din Hotărîrea nr. 64 din 12.12.2022 a Curții de Conturi. Prezentarea dovezii deținerii în proprietate/folosință sau posesie a terenurilor, prin acte relevante și veridice este determinată de necesitatea excluderii riscului de prejudiciere a bugetului statului și de acordare dublă a subvenției, inclusiv proprietarilor și gestionarilor de subvenții a terenurilor agricole", se arată în comunicatul Ministerului.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) acționează în interesul tuturor agricultorilor, bazîndu-se pe principii de transparență și echitate între beneficiarii de subvenții.

Pînă astăzi, la AIPA au fost depuse 3264 de cereri de solicitare a subvențiilor, după cum urmează:


- Subvenționarea primelor de asigurare – 147 dosare;

- Subvenționarea complementară – 125 dosare;

- Rambursarea accizei la motorină - 2841 dosare;

- Plăți directe per cap de animal – 25 dosare;

- Plăți directe pentru kg de produs (lapte) – 45 dosare;

- Ajutor umanitar extern (motorină) – 6 dosare;

- Ajutor pentru depășirea consecințelor crizelor din anul 2022 – 75 dosare.

Amintim că Asociația Forța Fermierilor a anunțat că mîine, 30 august, va organiza o acțiune de protest în fața Ministerului Agriculturii și a AIPA. Potrivit fermierilor, protestul este legat de faptul că pentru depunerea dosarelor la compensații și motorină se cer unele documente suplimentare în număr impunător, care nu sînt prevăzute de Regulamentele privind acordarea ajutorului agricultorilor, afectați de multiple crize.

Contactată de Noi.md, Diana Coșalîc, directorul adjunct al AIPA, a menționat că că, prin Hotărîrea nr.64 a Curții de Conturi (CC), Agenția este obligată să verifice actele care certifică proprietatea sau folosința terenurilor agricole, în vederea realizării sarcinilor delegate AIPA și excluderii riscului de acordare dublă a subvenției/compensațiilor, inclusiv proprietarilor și gestionarilor de subvenții a terenurilor agricole.

«În cazul terenurilor deținute prin contracte de arendă, AIPA este obligată să solicite Extrasul din registrul contractelor de arendă deținut de Administrația Publică Locală. Înțelegem că nu este ușor de verificat. Ne dăm seama că va fi și pentru noi greu, pentru că vor fi multe acte, documente și vom avea nevoie de timp și resurse să le verificăm, dar nu putem proceda altfel pentru că sîntem obligați prin acea Hotărîre nr.64 a CC», a precizat Diana Coșalîc.

0
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?