X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Michalko: Sîntem foarte atenți la lucrurile care se întîmplă în Moldova

19 oct. 2018,, 12:10   Politică
3098 3

La un an de la preluarea funcției de șef al Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, afirmă că nu a văzut în țara noastră progrese în domeniile de bază, precum justiția, notează Noi.md.

Oficialul european susține că a văzut și unele regrese în ceea ce privește respectarea standardelor democratice sau principiile statului de drept. Anularea rezultatelor alegerilor din capitală este aspectul care a trezit cea mai mare îngrijorare din partea UE, spune diplomatul.

”Am văzut că unele dintre pozițiile exprimate în trecut de către partenerii internaționali, inclusiv UE, s-au adeverit în ceea ce privește riscurile, dacă vorbim, de exemplu, despre poziția clară privind sistemul electoral. În domeniul electoral s-a văzut un caz fără precedent, cu anularea rezultatelor alegerilor din mun. Chișinău, care au fost cîștigate în mod liber și corect de către Andrei Năstase. Această decizie a avut impact în dialogul UE – Republica Moldova, care a dus la mai multe momente în care partea europeană și-a exprimat foarte clar poziția despre aceste fenomene și sperăm că în viitor va fi posibil să evităm astfel de dezvoltări negative, deoarece din partea UE este interes de a continua aceste relații strînse cu Republica Moldova. Trebuie să fie o relație cu respect deplin și în baza valorilor și principiilor în care este concepută această relație”, a declarat Michalko în cadrul unui interviu pentru cotidianul.md.

Șeful Delegației UE mai afirmă că respectarea standardelor democratice este o condiție esențială pentru continuarea bunelor relații cu Chișinăul. „Noi, partenerii europeni, sîntem foarte atenți la lucrurile care se întîmplă în Republica Moldova”.

Peter Michalko s-a referit și la pachetul de legi cu privire la reforma fiscală, care a stîrnit critici din partea societății civile. Potrivit lui, dacă riscurile legate de implementarea acestor legi nu vor fi reduse, ne putem aștepta la consecințe problematice pentru economia țării.


”UE și-a exprimat foarte clar poziția privind adoptarea acestei legislații și riscurile aduse de ea. Vedem aceste riscuri. Totul se vede și în contextul în care, la moment, se află Republica Moldova, cu o fraudă bancară, care a luat din țară 12% din PIB. Acești bani s-au luat de la cetățenii Republicii Moldova, care ar fi putut să aibă o viață mai bună dacă nu s-ar fi întîmplat acest lucru. Plus, aceasta a dăunat foarte mult imaginii Republicii Moldova și credibilității acesteia în relația cu partenerii internaționali, cu investitorii, iar această credibilitatea se va restabili doar cu foarte mult efort. Dacă aceste riscuri vor fi readuse, mă tem că ar fi o situație mult mai grea și consecințele mult mai problematice pentru economia și imaginea Republicii Moldova”, a comentat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?