X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale

11 oct. 2023,, 15:31   Politică
2762 2

Proiectul Strategiei securității Naționale a fost examinat astăzi la ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocată de președintele Maia Sandu.

Șefa statului a declarat că Strategia definește pericolele la adresa securității țării și direcțiile de acțiune pentru a asigura securitatea națională.

Strategia include trei obiective de bază, după cum a precizat Maia Sandu: protejarea siguranței cetățenilor, crearea unui stat puternic și integrarea europeană.

"Vom crea un stat puternic și respectat. Vom cere să fim respectați inclusiv de Federația Rusă. Nu vom permite ca Moldova să fie șantajată, vom consolida instituțiile statului, pentru ca Moldova să devină un stat cu adevărat independent. Strategia își propune să-și unească eforturile tuturor instituțiilor statului", a declarat Maia Sandu în cadrul unui briefing.

Șefa statului a precizat că noua Strategie a Securității Naționale vine ca răspuns la amenințările actuale cu care se confruntă țara, inclusiv posibile destabilizări pe fondalul războiului din Ucraina.


"Ani la rînd Moldova a fost sub atac: sub atacul a unor grupuri ale corupților, sub atacul unor grupuri criminale care și-au propus să folosească statul în interes propriu, sub șantajul constant al Federației Ruse. (...) Moldova este sub amenințare de destabilizare și sub riscul real de a fi următoarea dacă Ucraina cade. Aceste atacuri nu vor înceta, tocmai de aceea, datoria noastră este să fim mai bine pregătiți de ele și să ne întărim pentru ca moldovenii să fie în siguranță acasă", a spus Sandu.

Președintele a enumerat următoarele direcții de acțiune ale noii Strategii de securitate națională: modernizarea Armatei Naționale și majorarea bugetului de securitate; soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și evacuarea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova; dezvoltarea unui parteneriat multisectorial de lungă durată cu Ucraina; dezvoltarea unui parteneriatul strategic cu SUA, precum și cu NATO; intensificarea luptei cu corupția.

Maia Sandu a precizat că proiectul noii Strategii de Securitate va fi supus consultărilor publice.

"Lansăm etapa de consultări publice pentru a asigura o înțelegere comună a pericolelor și soluțiilor privind securitatea națională, securitatea fiecărui cetățean".

Declarația integrală a președintelui în urma ședinței de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate poate fi accesată aici.

7
2
0
2
34

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?