Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Maia Sandu a adus un ultim omagiu lui Mircea Snegur: „Țara pierde nu doar un părinte fondator, ci și un om politic veritabil”

16 sep. 2023,, 12:45   Politică
4312 0

Mesajul Președintei Maia Sandu la funeraliile primului Președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur

Dragi compatrioți,

Ne luăm astăzi rămas-bun de la cel care, însuflețit de o sinceră și profundă dragoste de neam, și-a condus țara pe calea suveranității și independenței, pe calea Renașterii naționale. Curajos, vizionar și patriot, primul Președinte al Republicii Moldova, domnul Mircea Snegur, și-a asumat, într-un context complicat, misiunea de a transforma în realitate dorința oamenilor de a trăi liber, de a-și afirma identitatea prin limbă și tricolor.

Ultima dată am vorbit cu Președintele Snegur, la telefon, acum cîteva săptămîni, la 27 august. Știam că se simte mai rău, dar m-am bucurat să-i aud vocea calmă și plină de energie și să simt aceeași preocupare față de soarta țării, aceeași grijă pentru concetățeni.

Prin trecerea domniei sale la cele veșnice, țara noastră pierde nu doar un “părinte fondator”, dar şi un veritabil om de stat, care a ştiut să intuiască năzuințele oamenilor într-un moment de răscruce al Istoriei. S-a dedicat în totalitate dezvoltării statului Republica Moldova. Cuvintele sale memorabile - "Trăiască Moldova independentă!" - rostite la 27 august 1991, au transmis întregii lumi că aspirația poporului este de a așeza Moldova pe harta lumii libere. Iar datoria noastră este să continuăm pe drumul deschis de primul nostru Președinte.


În anii și deceniile care vor urma, vom răsfoi, cu gîndul la primul nostru Președinte, “Memoriile” sale - o cronică de epocă, o lectură obligatorie pentru orice om, care-şi doreşte să înţeleagă ce s-a petrecut în acei ani de constituire a statului, ani plini de bucurii, suferinţe şi speranţe. Îi sîntem recunoscători primului nostru Preşedinte, domnul Mircea Snegur pentru moștenirea pe care ne-a lăsat-o.

Doamnelor și domnilor,

În încheiere țin să exprim, în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, apropiaților domnului Mircea Snegur, tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat. Natalia, condoleanțele noastre. sîntem alături de dumneavoastră în aceste momente de cumpănă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

3
1
1
0
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?