X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mai multe partide, adunate la aceeași masă de fundația lui Diacov

19 ian. 08:15   Politică
4635 0

La începutul anului, care se anunță a fi unul electoral, încep să se configureze diverse alianțe, se coc parteneriate, au loc discuții și se poartă tratative în vederea coagulării forțelor politice.

Bunăoară, Partidul Schimbării, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, și Liga Orașelor și Comunelor (LOC) au creat un parteneriat politic. Cele trei formațiuni promit un candidat unic la prezidențiale.

Liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a declarat în ediția de joi, 18 ianuarie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că cele trei formațiuni nu au decis deocamdată nici asupra candidatului pentru funcția de șef de stat și nici asupra formulei de colaborare. Totuși, spune Gligor, discuțiile progresează, notează Noi.md cu referire la tv8.

„Suntem deschiși pentru discuții cu oamenii și formațiunile care rezonează cu convingerile noastre. Logic e să fie identificată o persoană demnă și capabilă să formeze o coeziune în societate”, a punctat Gligor.

Nici alte partide „stau pe loc”. O serie de formațiuni politice au fost convocate la aceeași masă de către Dumitru Diacov, fostul democrat, președinte al Fundației pentru Democrație și Progres.


„Acuma toate partidele sau majoritatea își caută calea cum să meargă spre alegeri. Noi am avut o colaborare cu social-democrații suedezi și acum ei vin în Moldova și pun întrebarea cine sînt partenerii noștri. Cu cine putem să colaborăm?”, a precizat Dumitru Diacov.

Astfel, spune Diacov, la aceeași masă ar fi ajuns conducerea MAN, a PDCM - partidul fostului premier Ion Chicu, Respect Moldova condus de controversatul Eugen Nichiforciuc, Partidul Popular și PSDE.

PSDE (fostul PDM) neagă, însă, că a participat sau că a delegat reprezentanți ai formațiunii la evenimentul organizat de Fundația pentru Democrație și Progres.

„Mai mult, exprimăm dezaprobarea noastră față de folosirea denumirii Partidului Social Democrat European (PSDE) în contextul acestor evenimente și solicităm cu respect să nu mai fie asociată cu astfel de inițiative în viitor. PSDE, fiind parte a familiei politice europene a social-democraților (PES) se arată deschis pentru un dialog constructiv cu toate forțele politice proeuropene și partenerii de dezvoltare, pentru a asigura parcursul european al țării și pentru a preveni orice deturnare a acestuia”, a declarat pentru TV8.md Ion Sula, liderul PSDE.

Dumitru Diacov a mai declarat în emisiune că la prezidențiale ar fi bine să existe un numărul de cel mult 2 sau 3 candidați, pentru o concurență sănătoasă.

„Cînd sînt 2-3 candidați, și concurența e bazată pe idei foarte clare. Atunci putem avea o competiție reală”, a spus Dumitru Diacov.

Iar Ștefan Gligor consideră că la scrutinul prezidențial din 2024 vor exista mai mulți candidați de stînga.

„Cred că cu cît mai mulți candidați vor fi pe centru stînga, cu atît mai bine pentru Republica Moldova. Cu cît mai mare este dispersia pe un eșichier sau pe altul, cu atît mai mare este probabilitatea turului 2”, a menționat liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.

Amintim că în toamna acestui an, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Pînă acum, doar actuala șefă a statului, Maia Sandu, și-a anunțat oficial candidatura pentru un nou mandat.

0
8
1
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?