X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Lituania sprijină cu tărie integrarea europeană a Moldovei

11 mai. 2023,, 07:45   Politică
2292 0

Lituania, împreună cu majoritatea statelor Uniunii Europene, dorește ca Republica Moldova să devină parte a familiei europene.

O spune ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Tadas Valionis, potrivit căruia Vilnius sprijină pe deplin începerea negocierilor privind aderarea țării noastre la UE. Declarațiile au fost făcute la un interviu din cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Totodată, șeful misiunii diplomatice a subliniat că pregătirile pentru aderarea la UE vor necesita timp și efort.

„Susținem cu fermitate începerea negocierilor, dar aceasta este cale lungă. Am trecut prin asta prin exemplul nostru. Aceasta este o decizie politică, se va ține cont de realizările Moldovei. Consider că este realist să luăm o decizie de a începe negocierile. Cînd vor începe exact și cum vor fi ținute este o altă întrebare. Negocierile pot fi amînate din cauza calendarului politic și, prin urmare, ar fi bine să le începem înainte de sfîrșitul acestui an”, a spus Valionis.

În același timp, el a calificat viziunea autorităților moldovenești de aderare la Uniunea Europeană pînă în 2030 ca fiind realistă, citînd ca exemplu experiența Lituaniei în procesul de integrare europeană.


„Societatea și puterea noastră au fost consolidate. Am urmat constant acest drum. Am început negocierile în 2000 și s-au încheiat în 2002. Este real cînd știi ce trebuie să faci. Această perioadă de negocieri este o muncă lungă și tehnică, dar destul de clară, iar dacă încerci, cred că este realist să faci asta înainte de 2030”, consideră diplomatul.

Reamintim că pe 19 aprilie, plenul Parlamentului European a votat o rezoluție, în care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană pînă la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană.

Pe 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată la UE.

3
0
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?