Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Lisnevski: "Sistemul juridic din Moldova este pe cale să cedeze"

11 aug. 2023,, 13:15   Politică
5232 1

"Ar trebui să ne dăm seama că acum toată lumea acționează doar din punct de vedere politic, nu chiar juridic", și-a exprimat părerea tehnologul politic Ian Lisnevski despre situația actuală din țară în domeniul justiției. El a declarat acest lucru în cadrul emisiunii TV "По фактам" cu Iulia Fiodorova.

Întrebat de prezentatoare dacă deciziile Curții Supreme de Justiție de a anula rezultatele evaluării în cadrul Comisiei Pre-Vetting vor afecta reforma justiției, Lisnevski a spus că numărul factorilor de decizie scade treptat, iar acest lucru poate duce la consecințe negative:

"Trebuie să ne dăm seama că legitimitatea actualei guvernări a fost mult timp pusă sub semnul întrebării. Înțelegem că au sarcina de a promova anumite strategii. Ei caută pur și simplu metode și căi. În ceea ce privește justiția, aici s-au confruntat cu o problemă, s-au confruntat cu o respingere din partea sistemului care nu-i lasă să intre, dar vor rezolva această problemă foarte curînd, pentru că ultimul proiect de lege pe care Maia Sandu l-a trimis spre examinare în Parlament se referă la reforma justiției. Și, dacă nu mă înșel, domnul Wolf, un avocat american, a vorbit despre crearea unui centru unic pentru reformele judiciare, cînd procesul decizional va fi limitat.

În Moldova, numărul grupurilor decizionale este limitat cu ajutorul Situației de Urgență. Literalmente, totul este decis doar de către comisia SU, este creat un centru de securitate informațională, este creat un centru de securitate juridică, este creat un centru pentru corupție majoră. Acțiunile sînt limitate la anumite persoane care vor lua cele mai importante decizii. Prin urmare, cel mai probabil, sistemul juridic din Moldova va ceda în curînd, iar PAS va avea acces la controlul deplin al sistemului juridic.

În ceea ce privește Comisia de la Veneția, da, este foarte bună și a fost importantă pînă în 2021, cînd PAS era în opoziție. După aceea, nu au urmat niciodată recomandările. Democrația în țara noastră va fi imitată. Unele tehnologii au fost folosite în Ucraina, dar acolo există toleranță din cauza războiului".


Reamintim că șefa Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că cele 21 de decizii ale Curții Supreme de Justiție (CSJ), prin care au fost anulate hotărîrile Comisiei de evaluare prealabilă, nu afectează cursul reformelor lansate în sistemul judiciar. Potrivit ministrului, indignarea autorităților nu se referă la dreptul candidaților de a contesta dacă nu sînt de acord cu deciziile Comisiei de evaluare prealabilă.

De notat că Institutul Justiției Constituționale și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu declarațiile publice ale conducerii autorităților executive și legislative centrale privind deciziile Curții Supreme de Justiție (CSJ) de anulare a celor 21 de hotărîri ale Comisiei Pre-Vetting – Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor, precum și dispunerea de către instanță a verificării repetate a candidaților.

Institutul Justiției Constituționale solicită autorităților legislative și executive să înceteze orice imixtiune în activitatea sistemului judiciar, precum și să asigure respectarea garanțiilor constituționale privind statutul independent al judecătorilor și al întregului sistem judiciar din Republica Moldova.

12
2
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?