Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Lavrov: Moldova și Ucraina vor rămîne țări „veșnic” candidate la aderarea la UE

18 iul. 2022,, 12:00   Politică
7948 0

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov susține că, prin acordarea statutului de state-candidate la aderarea la UE pentru Moldova și Ucraina, Bruxelles-ul ar fi desfășurat „un gambit geopolitic împotriva Rusiei”. Declarația se conține într-un material publicat de iz.ru.

„O parte din gambitul geopolitic împotriva Rusiei este acordarea statutului de țări „veșnic” candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Moldova”, a spus Lavrov.

Ministrul rus de Externe s-a referit și la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, privind crearea unei Comunități Politice Europene.

„Facilități financiar-economice practic nu vor fi, însă vor cere solidaritate deplină cu UE în acțiunile împotriva Rusiei. Nu mai este principiul: „sau – sau”, ci „cine nu e cu noi, e împotriva noastră”. Macron a explicat: UE va invita în comunitate toate țările europene – de la Islanda la Ucraina, nu și Rusia. Trebuie să precizez din prima – noi nici nu vrem, însă este importantă însăși declarația, care dezvăluie esența acestei noi confruntări”, a adăugat ministrul rus.

De asemenea, șeful diplomației ruse a declarat că „Ucraina, Moldova și alte țări, „curtate” la ziua de azi de UE, au menirea de a fi jucători „statici” în jocurile Vestului”.


Amintim că, pe 23 iunie, Consiliul European a decis să acorde R. Moldova și Ucrainei statutul de țări-candidate la aderarea la UE. Totodată, Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei, căreia îi va acorda statut de candidat după ce autoritățile georgiene vor înlătura restanțele.

8
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?