Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

La Tiraspol sînt discutate modalitățile de soluționare a problemei transnistrene

16 feb. 2022,, 13:30   Politică
2872 0

Șeful nerecunoscutei RMN, Vadim Krasnoselsky, are o întrevedere la Tiraspol cu viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, și discută cu acesta modalități de soluționare a problemei transnistrene, relatează Noi.md.

Potrivit serviciului de presă al liderului transnistrean, din delegația rusă, în frunte cu viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenko, mai fac parte și Ambasadorul cu misiuni speciale al Ministerului rus de Externe, Vitalii Treapițîn, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, și reprezentantul celui de-al doilea Departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe, Pavel Kurocikin. Partea transnistreană, pe lîngă șeful așa-numitei RMN, este reprezentată de așa-numitul ministru al Afacerilor Externe al nerecunoscutei RMN, Vitalie Ignatiev.

În cadrul părții de protocol a ședinței, interlocutorii s-au salutat reciproc și au prezentat ordinea de zi a viitoarei discuții. Vadim Krasnoselski a subliniat importanța sa. "Este începutul anului, o situație dificilă – nu numai în ceea ce privește Transnistria și Moldova, dar și în întreaga lume. Aș dori să discutăm momentele de bază care se referă la securitatea regională, la stabilirea păcii, la procesul de negocieri și relațiile dintre Transnistria și Rusia. În mod separat, aș dori să atrag atenția asupra unei probleme de actualitate – activitatea punctului de serviciu consular", a spus Vadim Krasnoselski. El a reamintit că în Transnistria locuiesc mai mult de 220 de mii de cetățeni ruși și a declarat că numărul solicitanților care așteaptă să-și rezolve problemele privind perfectarea documentelor a crescut acum pînă la 14 mii de persoane.

La rîndul său, Andrei Rudenko a subliniat că pentru el este important că are ocazia să se familiarizeze cu situația la fața locului. El a menționat că este prima dată când vizitează Transnistria, deși cunoaște bine problemele republicii. Diplomatul a menționat că, înainte de întrevederea cu Vadim Krasnoselski, el a vizitat punctul consular în deplasare din Tiraspol.

"Ne-am întîlnit regulat la Moscova și am menținut un dialog continuu cu privire la toate problemele. Este important să vedem totul personal, să aflăm despre problemele existente, să vorbim despre principalele domenii de cooperare dintre Rusia și Transnistria în acele domenii care ne permit să rezolvăm cu mai mult succes sarcinile, să vorbim, printre altele, despre dezvoltarea legăturilor culturale și umanitare. În plus, ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Victorovici Lavrov, m-a însărcinat să continui schimbul de opinii privind modalitățile de soluționare a problemei transnistrene. Știm că, din păcate, a existat o stagnare anul trecut și este important să găsim împreună o oportunitate de a depăși blocajul acestui proces și de a relua activitatea sistematică a formatului 5+2 în ansamblu și prin intermediul grupurilor de lucru individuale. Deja am reușit să vizitez punctul consular în deplasare. Mi-au fost aduse la cunoștință problemele existente. Este vorba despre probleme tehnice care s-au înrăutățit în timpul pandemiei. Le vom rezolva. Cunoașteți poziția Ministerului. Serghei Viktorovici Lavrov, răspunzînd la solicitările deputaților din Duma de Stat, a vorbit în detaliu despre acest lucru. A fost luată decizia de a ajuta la extinderea personalului tehnic", a spus Andrei Rudenko.


Interlocutorii și-au exprimat încrederea că întîlnirea va servi la rezolvarea problemelor existente și la consolidarea legăturilor tradiționale ruso-transnistrene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?