Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

La Bruxelles începe Summitul Consiliului European: Negocierile de aderare a Moldovei, pe agendă

14 dec. 2023,, 09:46   Politică
2663 0

Astăzi la Bruxelles începe Summitul de două zile a Consiliului European, agenda căruia include și discuții privind lansarea negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și Ucrainei.

Ambele țări au început concomitent acest proces, după prezentarea cererilor de aderare, la începutul lunii martie 2022.

Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană se bazează pe Acordul de Asociere, inclusiv pe Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, intrat în vigoare în anul 2014. Acesta pune bazele unei asocieri politice și integrări economice mai puternice între blocul comunitar și țara noastră. Tot în 2014, cetățenii Republicii Moldova au obținut dreptul de a călători fără vize în spațiul comunitar. După 2014 relațiile dintre Chișinău și Bruxelles au trenat, Uniunea Europeană invocînd în mai multe rînduri încălcarea normelor democratice în țara noastră, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la 4 martie 2022, în același timp cu Ucraina și Georgia.

Potrivit autorităților, Republica Moldova a îndeplinit 94% din condiționalitățile pe care le-a primit odată cu obținerea statului de țară candidată la aderare. Cele 6% restanțe se referă la reformarea sistemului de justiție, lupta cu corupția și deoligarhizarea. De îndeplinirea acestor recomandări depinde în mare măsură decizia Consiliului European.

5
0
0
2
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?