X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Kulminski: "Primele declarații ale noului bașcan al Găgăuziei deja merită un dosar penal"

20 mai. 2023,, 13:00   Politică
7926 3

Comratul este obligat să nu provoace un conflict cu Chișinăul, deoarece primele declarații făcute de bașcanul nou-ales al Găgăuziei, Evghenia Guțul, merită un dosar penal.

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expert în domeniul analizei politice, planificării strategice și soluționării conflictelor, Vladislav Kulminski, vorbind în cadrul emisiunii "Teritoriul Libertății" cu Lilia Buracovschi, relatează Noi.md

El a atras atenția asupra faptului că declarațiile au fost făcute în situația în care pe Evghenia Guțul nimeni nu o cunoaște și practic nu a participat deloc la campania electorală, în locul ei au participat oameni total diferiți.

"Prima ei declarație, pe care a făcut-o, merită imediat un dosar penal. În primul rînd, primul lucru pe care ea l-a spus a fost "Vom deschide o reprezentanță a Găgăuziei la Moscova". Ei bine, unde sînt aceste împuterniciri? Spune-mi, vă rog, măcar ați vorbit cu cineva? V-a explicat cineva care sînt împuternicirile Găgăuziei?",-a spus Vladislav Kulminski.

Expertul a subliniat faptul că legislația națională a Republicii Moldova trebuie respectată de toți cetățenii care locuiesc pe teritoriul republicii.


Potrivit lui, Chișinăul are cel puțin peste o mie de instrumente și mecanisme diferite pentru modul în care acest bașcan nou-ales al Găgăuziei va respecta legislația Republicii Moldova.

"Dar aceasta este o cu totul altă poveste. Această poveste nu este despre alegeri. Aceasta este o poveste pe un subiect total diferit. Pentru că eu sînt sigur că niciun locuitor al Găgăuziei, niciunul dintre ei, nu a votat pentru ca Găgăuzia să înceapă să fie folosită drept instrument de confruntare cu Chișinăul. Sînt sigur că nimeni din Găgăuzia nu a votat pentru ca Găgăuzia să fie folosită pentru a submina autoritățile de la Chișinău sau pentru a schimba guvernul de la Chișinău, pentru ca ea să fie folosită în interese geopolitice. Ei au votat pentru cu totul altceva", a declarat Vladislav Kulminski.

El a subliniat că în Găgăuzia, din cauza situației socio-economice dificile din țară, au venit niște populiști care au promis că vor construi și îmbunătăți totul.

"Au făcut promisiuni în valoare totală, pare-mi-se, de 500 de milioane de dolari. Dar dacă, de exemplu, administrația centrală va închide sursele de finanțare ale partidului, dacă se va ocupa destul de serios de activele lor, atunci acest flux va seca brusc. Care 500 de milioane? Care aeroport? Despre ce vorbiți? Despre ce fel de parcuri de distracții poate fi vorba? Toate astea sînt doar prostii și aberații. Dar asta a făcut parte din campania electorală", a declarat expertul.

Potrivit lui, sarcina de a face ca persoana care parcă a fost aleasă, parcă - nu, în funcția de bașcan al Găgăuziei, să respecte legislația Republicii Moldova și să acționeze în conformitate cu legislația moldovenească, este pe deplin realizabilă.

Vladislav Kulminski a reamintit că toți bașcanii Găgăuziei care au participat la alegerile anterioare au venit la putere cu o retorică foarte dură împotriva Chișinăului, au venit cu o retorică pro-rusă.

"Dar imediat ce persoana respectivă devenea bașcan, își trimitea repede toți prietenii undeva mai departe și începea să discute și să negocieze cu Chișinăul. Pentru că așa este organizat sistemul. Nu poți face nimic în autonomia găgăuză fără să discuți și să negociezi cu Chișinăul. Este banal. Nici la nivel local, nici la orice nivel. Voi trebuie, voi sînteți obligați să lucrați cu Chișinăul", a declarat expertul în analiză politică, planificare strategică și soluționare a conflictelor.

El crede că dacă Evghenia Guțul crede că va folosi autonomia pentru a submina autoritățile de la Chișinău, se înșeală amarnic.

"Foarte ferm, pentru că absolut nimeni nu-i va permite să facă acest lucru, și aici instituțiile puterii, conform Constituției, conform competențelor lor, sînt obligate să intervină în acest proces", a declarat Vladislav Kulminschi.

Expertul a recunoscut că la acest lucru nu ea se gîndește, dar oamenii din spatele ei.

"Dar eu am o întrebare. Își va da ea vreodată seama pentru ce este folosită și în ce scop? Va înțelege ea măcar că acest lucru face parte dintr-un joc foarte mare și foarte serios, a cărui stație finală ar putea fi probleme personale foarte serioase, pentru că nimeni nu are dreptul să submineze autoritățile legitim alese ale Moldovei. Instituțiile puterii trebuie să acționeze, iar făptașii trebuie trași la răspundere. Sper foarte mult că acest lucru va deveni clar în curînd și că ea va cîntări foarte bine declarațiile pe care le face. Dar voi spune din nou: acest lucru nu are practic nimic de-a face cu alegerile. Acestea sînt un procese total diferite", a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expert în analiză politică, planificare strategică și soluționare a conflictelor.

18
2
2
1
56

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?