Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Kulminski: "Ne îndreptăm spre o soluționare rapidă a conflictului transnistrean".

21 mai. 2023,, 06:00   Politică
5188 0

Chișinăul și Tiraspolul se apropie de o soluționare a conflictului transnistrean, iar acest lucru s-ar putea întîmpla chiar în decurs de un an.

O astfel de opinie a exprimat fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expert în domeniul analizei politice, planificării strategice și soluționării conflictelor, Vladislav Kulminski, în cadrul emisiunii "Teritoriul Libertății" cu Lilia Buracovschi, relatează Noi.md

El a dat de înțeles că Chișinăul și Tiraspolul negociază în tăcere.

"Cu cît mai puțin auzim acum despre problema transnistreană, cu atît mai puține motive există pentru a crede că această situație s-ar putea transforma într-o fază fierbinte, iar un astfel de pericol, desigur, există. Apropo, atît Chișinăul, cît și Tiraspolul au fost extrem de reținute în declarații. În ultimul an și jumătate-doi ani, ambele părți au vorbit exclusiv despre necesitatea unei soluționări politice pașnice a conflictului, despre necesitatea de a menține stabilitatea, de a păstra pacea. Pentru că, dacă, Doamne ferește, vine războiul, această situație nu poate fi prevăzută, nu poate fi oprită. Așa că singura modalitate de a evita acest lucru este de a preveni. Acesta este un moment foarte important", a declarat expertul.

Potrivit lui, prin cuvîntul ”stabilitate”, Tiraspolul și Chișinăul înțeleg absența războiului, situația previzibilă și dispoziția pentru o soluționare politică, pașnică a conflictului.


"Este absolut, absolut clar că această reglementare trebuie să aibă loc în cadrul suveranității, integrității teritoriale a Republicii Moldova, păstrării frontierelor sale recunoscute internațional cu acordarea unui statut special regiunii transnistrene", a menționat Vladislav Kulminschi.

În același timp, el a subliniat că o eventuală destabilizare pe malul drept al Nistrului ar destabiliza automat și situația de pe malul stîng, iar o eventuală destabilizare a malului stîng al Nistrului ar destabiliza aproape automat malul drept.

"Pentru că aici nu există situația în care să se întîmple ceva pe malul drept și malul stîng să stea deoparte sau invers - să se întîmple ceva pe malul stîng și malul drept să stea deoparte", a spus expertul.

El a reamintit despre negocierile de succes dintre Chișinău și Tiraspol privind reducerea prețului energiei electrice furnizate pe malul drept al Nistrului de către Centrala de la Cuciurgan.

"În ceea ce privește acordurile, le-ați văzut și singuri, că prețul energiei electrice a scăzut de la 73 USD la 66 USD pentru un megawatt. Acesta este un rezultat minunat pentru Chișinău. Putem doar să aplaudăm. În calitate de negociator profesionist, nu pot decît să-i aplaud pe acei negociatori care au obținut acest rezultat. Vă voi spune că atît Prim-ministru, cît și noul Ministru al Energiei au participat la acest proces și au obținut cu adevărat maximul posibil în această situație particulară, de aceea vă puteți imagina că probabil astăzi o anumită coordonare a anumitor probleme are loc. Și, desigur, în același timp Chișinăul trebuie să se pregătească pentru o soluționare politică a conflictului", a spus Vladislav Kulminski.

În același timp, el crede că părțile se pregătesc deja pentru acest lucru.

"Cred că ne pregătim pentru asta. Pentru că eu consider că acest conflict nu mai este înghețat și că nu va mai fi posibil să-l băgăm înapoi în sticlă. Deja trebuie să fim pregătiți pentru dezvoltarea procesului de negocieri și pentru soluționarea acestui conflict. Cred că acest lucru se va întîmpla practic timp de un an, prin urmare, Chișinăul, desigur, trebuie să fie pregătit pentru acest lucru", a declarat fostul vicepremier pentru Reintegrare al Republicii Moldova, expert în analiză politică, planificare strategică și soluționare a conflictelor.

El a recunoscut că acest lucru ar necesita, de asemenea, o finanțare foarte mare, iar aceste fonduri pot fi oferite doar de Occident.

"Știu suma aproximativă, dar nu o voi exprima pentru a nu speria pe nimeni. Desigur, țara nu va reuși acest lucru fără sprijin internațional, fără fonduri foarte serioase pentru reintegrarea țării. Este absolut clar că Chișinăul nu va reuși acest lucru cu forțele proprii. Voi spune mai mult. În ultimul an, de la izbucnirea războiului din Ucraina, situația socio-economică din Moldova a fost extrem de dificilă și complicată și anume Uniunea Europeană este cea care oferă asistență masivă Moldovei. Fără acest ajutor țării i-ar fi foarte greu. De aceea, și în ceea ce privește conflictul transnistrean, reglementarea transnistreană, vom avea nevoie de asistență masivă foarte serioasă, investiții masive din Occident", a spus Vladislav Kulminski.

Potrivit acestuia, există foarte multe diferite instrumente internaționale și, de regulă, acestea sînt oferite în timpul reglementării post-conflict.

"Dar important este că astăzi, la drept vorbind, nimeni nu trebuie să stimuleze dezghețarea conflictului transnistrean. Și iată la această sarcină cred că ar trebui să lucrăm foarte, foarte îndeaproape. Cred că guvernul a făcut și face față acestei sarcini", a subliniat expertul.

8
0
1
0
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?