X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Începerea negocierilor cu UE ar putea ajuta la reintegrarea Moldovei

22 dec. 2023,, 05:00   Politică
2941 1

Începerea negocierilor de aderare cu Uniunea Europeană ar putea contribui la reintegrarea Republicii Moldova prin oferirea mai multor instrumente, inclusiv noi investiții.

O astfel de opinie a exprimat Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), expert în politică externă, politică europeană și administrație publică, fost viceministru de Externe al Republicii Moldova, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurski de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

El a menționat că reglementarea transnistreană este o problemă internă, un proces intern al țării noastre, dar sarcina comună a Republicii Moldova și a tuturor partenerilor săi implicați în acest proces este de a crea toate condițiile pentru ca procesul de reintegrare a Republicii Moldova să fie finalizat.

"Va fi un proces de lungă durată. Știm că în ultimii 30 de ani au existat procese de negocieri care nu au dus la găsirea unei soluții. Dar, pe de altă parte, acum au fost create condiții pentru a îmbunătăți încrederea între Chișinău și Tiraspol în economie, comerț etc. Desigur, războiul din Ucraina a schimbat totul, formatul de negocieri 5+2 nu funcționează și puțin probabil că va mai funcționa. Dar cel mai important pentru noi, pentru Chișinău, este să avem o viziune concretă despre cum ar trebui să aibă loc reintegrarea țării'', a declarat Iulian Groza.

În opinia sa, Chișinăul și Tiraspolul comunică în prezent bine și fără formatul 5+2, luînd decizii concrete în probleme concrete, inclusiv în privința contractelor de achiziționare a energiei electrice de la MGRES și a altor probleme importante.


"Sarcina Chișinăului și a Tiraspolului astăzi este de a preveni escaladarea situației și de a încerca să o stabilizeze, de a crea condiții pentru reglementarea și reintegrarea ulterioară a țării. Modul în care se va încheia războiul din Ucraina va influența, desigur, și ce condiții, ce elemente pot fi adoptate pentru a rezolva problema transnistreană. Dar, pînă atunci, trebuie să lucrăm în interiorul țării, trebuie să lucrăm asupra viziunii și înțelegerii noastre privind modului în care ar trebui să aibă loc această reintegrare. Și Uniunea Europeană are rolul său specific. Cînd vom începe negocierile cu UE, Uniunea Europeană va avea și mai multe instrumente pentru a ajuta la reintegrarea țării prin investiții, prin diverse instrumente care vor fi deschise pentru noi", a subliniat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

După cum se menționează în materialul analitic "În UE fără Transnistria?", publicat de portalul Noi.md, deocamdată putem vorbi despre faptul că ruperea Transnistriei de Moldova de pe malul drept este pregătită pas cu pas și sistematic și, cum se vede, nu doar în birourile de pe bulevardul Ștefan cel Mare. Este vorba despre abrogarea în 2018, a Legii privind funcționarea limbilor ca fiind învechită, iar în 2021 – abrogarea Legii adoptate în 2020, care stabilea pentru limba rusă statutul de limbă de comunicare internațională. Legea privind separatismul, adoptată la începutul anului curent. Rusofobia, practic declarată oficial. Toate acestea, desigur, trebuie să reducă maxim dorința de reunire a regiunii transnistrene și, cum se vede, completează reușit dorința actualei guvernări de a se integra undeva – fie în România, fie în uniunea Europeană.

Dacă decizia de aderare a Moldovei la UE fără Transnistria va fi pusă în aplicare, aceasta va însemna: pierderea integrității teritoriale și a potențialului economic, înrăutățirea situației demografice, distrugerea unității culturale și istorice.

Imediat ce un astfel de eveniment va avea loc, Federația Rusă va recunoaște regiunea nerecunoscută și o va transforma fie într-o enclavă ”independentă”, fie în parte a acestui stat. În consecință, vor apărea noi probleme și provocări atît pentru Moldova, cît și pentru întreaga regiune, în primul rînd, va fi perturbat echilibrul politicii externe, ceea ce presupune riscuri în domeniul securității și stabilității. Aderarea Moldovei la UE fără soluționarea problemei transnistrene va complica și mai mult relațiile și așa nu foarte prietenești cu Rusia, ceea ce este irațional din punctul de vedere al legăturilor multilaterale economice, sociale și culturale dintre cele două țări.

În cazul în care Republica Moldova va adera la UE fără Transnistria, soarta Transnistriei și a locuitorilor săi, majoritatea cetățeni ai Republicii Moldova, va fi incertă. Nu se știe dacă Transnistria se va pomeni în izolare economică în cazul în care legăturile sale comerciale și economice cu Moldova vor fi întrerupte. Nu se știe dacă transnistrenii se vor confrunta cu dificultăți de circulație, comerț și acces la servicii din cauza controalelor sporite la frontieră și nici cum va reacționa la această stare de lucruri Ucraina vecină, aflată în război, dar și cum va reacționa Rusia.

Este evident că încercările de a rupe Moldova de regiunile sale din stânga sunt făcute în interesul unor alte forțe și actori, dar nicidecum în interesul poporului moldovean, deoarece numai o Moldovă unită și integră este capabilă să reziste provocărilor și amenințărilor externe, să evite să fie sfâșiată, să reziste și să se păstreze - ca națiune și ca stat.

Este evident că încercările de a rupe Moldova de regiunile sale din stînga Nistrului sînt în interesul altor forțe și actori, dar nicidecum în interesul poporului Moldovei, deoarece doar o Moldovă unită, integră, se poate opune provocărilor și amenințărilor externe, se poate împotrivi ruperii sale în bucăți, poare rezista și supraviețui ca națiune și ca stat.

Vă reamintim că portalul de știri Noi.md realizează un nou sondaj de opinie și vă îndeamnă să răspundeți la următoarea întrebare:

Ce părere aveți despre începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

  • Este un pas pozitiv pentru viitorul țării;
  • Sînt sceptic, nu sînt sigur că va fi favorabil pentru Moldova;
  • Prefer ca Moldova să rămînă un stat neutru și să nu adere la blocuri regionale;
  • UE ne-a ademenit cu o prăjitură din care nu putem gusta;
  • Situația din UE se schimbă rapid în rău și s-ar putea ca aceasta să nu fie destinația unde ne dorim să ajungem.

4
1
0
0
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?