X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Igor Dodon: Intensificarea mișcării unioniste este o amenințare la securitatea Moldovei

5 apr. 2018,, 08:21   Politică
5520 8

Dacă situația legată de mișcarea unionistă se va dezvolta în continuare, aceasta este o amenințare nu doar pentru securitatea Republicii Moldova, dar a întregii regiuni și a continentului european în întregime. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon în cadrul emisiunii „Glavnîii vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Președintele susține că a transmis semnale în acest sens către ONU, Comisia Europeană și OSCE. „Noi sîntem foarte îngrijorați de faptul că comunitatea internațională nu reacționează în niciun fel la acest lucru. Eu cred că ar fi fost corect să reacționeze pentru că are loc agresiunea directă asupra unui stat vecin”, declară Igor Dodon.

Președintele apreciază declarația solemnă pentru celebrarea unirii adoptată de Parlamentul României drept agresiune directă împotriva statalității Republicii Moldova. „Când acest lucru îl face un ONG sau un partid politic din România, care face declarații de unire din interese electorale este una, dar când acest lucru îl face un organ de stat – Parlamentul – este cu totul altceva. Haideți să spunem lucrurilor pe nume – Parlamentul României a declarat deschis despre faptul că pledează pentru lichidarea Republicii Moldova”, spune președintele. Șeful statului spune că nu se încadrează în nicio limită faptul că la acest eveniment a participat conducerea Parlamentului moldovenesc.

Totodată, președintele a menționat că în ultimul an relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă s-au încordat semnificativ. Tensiunile dintre Occident și Rusia au intrat în fază acută în ultimele luni și acest lucru este foarte periculos. „Eu cred că este evident că există interes ca aici să fie încă un punct fierbinte. Nouă, moldovenilor, nu ne trebuie categoric acest lucru”, spune Igor Dodon. Șeful statului este de părere că chiar și cea mai mică destabilizare a situației în Moldova legată de unioniști sau de regiunea transnistreană ar putea duce la război.

Referindu-se la alegerile locale noi din municipiul Chișinău, președintele a menționat că va susține candidatul socialiștilor – Ion Ceban, în campania electorală. Potrivit lui, pentru prima dată există șansa ca chișinăuienii să aleagă o persoană care nu este preocupată de geopolitică în Chișinău. Șeful statului consideră că socialiștii au șansa să câștige Primăria chiar din primul tur.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?