X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Igor Dodon – de trei ani în fruntea Moldovei: a venit momentul să totalizăm unele rezultate preliminare

26 dec. 2019,, 10:15   Politică
2876 7

S-au împlinit trei ani de cînd Igor Dodon a devenit Președinte al Republicii Moldova.

Acest termen, bineînțeles, este un motiv pentru a totaliza unele rezultate preliminare și a răspunde la întrebarea dacă lucrurile în Moldova s-au schimbat spre bine sau noi continuăm să stagnăm.

Iar pentru a compara unele sau altele momente importante ale acestei perioade ar trebui să ne amintim că singurul aliat real al echipei Dodon în acești trei ani a fost poporul țării noastre. Anume poporul și nu partenerii interni sau externi. În cea mai mare parte, forțele politice ale statului nostru s-au compromis într-atît, încît să ne bazăm pe opiniile și deciziile lor ar fi echivalent faptului să mergem pe nisipuri mișcătoare. Este mult mai ușor să sustragi miliardul din bănci și să arăți bunăvoința fostului stăpîn al Moldovei Plahotniuc decît să-ți asumi responsabilitatea pentru soarta tuturor.

Dar uneori istoria în unele momente oferă poporului o șansă – în perioade decisive îi aduce la putere pe cei care sînt capabili de mai multe.

Igor Dodon i-a unit pe cetățeni în jurul ideii păstrării statalității moldovenești și a îndreptat dezvoltarea țării pe un făgaș constructiv și armonios. Reprezentanții tuturor etniilor din țara noastră, în sfîrșit, și-au amintit de necesitatea respectării reciproce, că nimeni nu poate atenta la libertatea de gîndire și de exprimare. Au rămas în urmă 10 ani de teroare a oligarhilor, de teamă de funcționarii corupți.


Conștiința națională a moldovenilor a crescut pînă la un nivel nou – datorită unui șir de filme despre țara noastră, produse din inițiativa și cu sprijinul Președintelui, datorită publicării unor lucrări istorice, organizării unor conferințe științifice și acțiuni patriotice în mase, dedicate cele de-a 660-a aniversări a statalității moldovenești, Zilei familiei, jubileului de 75 de ani de la Operațiunea Iași-Chișinău etc.

Președintele a reușit să găsească limbă comună cu toți partenerii externi, fapt ce a contribuit la restabilirea încrederii atît a cetățenilor, cît și a conducerii altor țări în institutul puterii supreme în Moldova. Cu alte cuvinte, el a început exact cu ceea cu ce trebuia să înceapă, cu diplomația eficientă. De asemenea Igor Dodon a devenit un deținător al unui record printre șefii RM după numărul de întîlniri cu locuitorii raioanelor. Și cuvintele auzite de la ei nu au fost uitate. Președintele s-a ținut de cuvînt și a adus în Parlament Legea privind indexarea pensiilor de două ori pe an, privind acordarea asistenței persoanelor nevoiașe pe timp de iarnă, a majorat cu 100 la sută asistența suplimentară de sărbători și asistența pentru sute de familii care și-au pierdut bunurile de pe urma unor situații excepționale sau celor care au nevoie de operații urgente și tratament costisitor. În ceea ce ține de politica internațională regională, Dodon dă dovadă de devotament pentru dezvoltarea relațiilor cu Rusia, UE și SUA. El conștientizează că Moldova nu ar trebui să se certe cu nimeni, ci să prietenească cu toți. Exemplul Ucrainei în această chestiune este prea convingător – chiar și Occidentul i-a întors spatele și această țară încă zeci de ani, în frunte cu oligarhii săi va fi purtată de un taifun politic.

Igor Dodon este un politician pe care poporul Moldovei îl așteaptă de foarte mult timp și sperăm că va face față obiectivelor trasate și că va fi ales pentru un nou mandat - la urma urmei, mai are multe lucruri de dus la bun sfîrșit pentru bunăstarea, dreptatea și prosperitatea tuturor moldovenilor.

Nicolae Pascaru

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?