Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Guvernatorul BNM a fost demis din funcție

21 dec. 2023,, 19:42   Politică
3476 0

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat în această seară din funcție, pentru că nu și-ar fi îndeplinit obligațiunile de serviciu. Pentru demiterea lui Armașu au votat 81 de deputați din fracțiunile Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Blocului „Comuniștilor și Socialiștilor”.

Toți deputații prezenți în sala Parlamentului au luat mai întîi act de informația prezentată de Octavian Armașu în cadrul audierilor parlamentare cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar, iar ulterior au votat pentru demiterea sa, transmite zgd.md.

„Se constată activitatea insuficientă și defectuoasă a BNM, în parte ce ține de auditul proceselor și persoanelor implicate în dosarul frauda bancară, fapt ce trezește bănuieli rezonabile asupra gestionării defectuoase a sarcinii de asigurare a colaborării BNM cu organele de drept, în vederea investigării recuperării eficiente a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Se constată neîndeplinirea de către guvernatorul BNM a condițiilor de exercitare a atribuțiilor stabilite de legea cu privire la BNM și în temeiul art. 23, al. 10, al. 11 se revocă din funcția de guvernator al BNM. Prezenta hotărîre intre în vigoare la data adoptării”, se arată în proiectul aprobat de Parlament.


Totodată, Parlamentul solicită instituțiilor de drept implicate în recuperarea prejudiciilor aferente fraudei bancare – Procuratura Generală, PCCOCS, Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, BNM, Ministerul Finanțelor, Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești să evalueze activitatea instituțiilor proprii în ceea ce privește eficiența în procesul de recuperare a mijloacelor în cadrul fraudei bancare. De asemenea, Parlamentul a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor să evalueze eficiența instituțiilor subordonate pe subiectul recuperării prejudiciilor aferente fraudei bancare.

20
2
1
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?