X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Grosu, în fața oficialilor europeni: Moldova își dorește lansarea negocierile de aderare

25 apr. 2023,, 16:51   Politică
2435 4

Republica Moldova își dorește lansarea discuțiilor cu privire la negocierile de aderare pînă la sfîrșitul lui 2023, a declarat speakerul Parlamentului, Igor Grosu, astăzi în cadrul discursului susținut la Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană.

Grosu a menționat că autoritățile de la Chișinău așteaptă o decizie unanimă de la Consiliul European în acest sens.

Moldova pornește pe calea spre UE cu scopul de a crea oportunități mai bune pentru viitoarele generații ale cetățenilor săi. Țelul nostru este să obținem recunoașterea progreselor sustenabile și semnificative pe care le face țara în eforturile sale de a se apropia de legislația și practicile Uniunii Europene, aplicând recomandările Comisiei Europene.

De asemenea, dorința noastră este ca Comisia să recomande Consiliului European deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova. Prioritatea noastră imediată este să obținem decizia unanimă de a lansa discuțiile cu privire la negocieri până la sfârșitul lui 2023, a declarat Grosu.

Președintele Parlamentululi a vorbit și despre dificultățile pe plan intern, din ultimul an.


Pe lângă valurile de refugiați, perturbarea comerțului și livrării de energie, consecințele sociale și economice ale războiului, Republica Moldova se confruntă cu tentative hibride și directe de destabilizare a procesului de reformă și punerea în pericol a puterii democratice. Drept răspuns, Moldova și-a menținut securitatea internă și a accelerat reformele cu scopul de a consolida rezistența țării în general, a relatat Grosu.

Speakerul a mai subliniat că în contextul noilor provocări, în ultimul an a fost regîndită și ameiliorată cooperarea R.Moldova cu partenerii internaționali pe chestiuni de securitate și apărare.

În perioada 24-25 aprilie, speakerul Igor Grosu se află în Republica Cehă, unde se desfășoară Conferința Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană.

2
0
1
0
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?