Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Germania pledează pentru menținerea dialogului între Chișinău și Tiraspol și stabilitate în regiune

14 dec. 2022,, 15:30   Politică
2846 0

Germania susține continuarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, precum și menținerea păcii și stabilității în regiune.

Despre acest lucru a declarat ambasadorul Germaniei în Moldova, Margret Hubber, la o întîlnire la Tiraspol cu așa-numitul președinte al autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, cu președintele guvernului regional, Alexandr Rosenberg, și așa-numitul ministru al Afacerilor Externe al Transnistriei, Vitalii Ignatiev.

Potrivit serviciului de presă al liderului Transnistriei, Vadim Krasnoselski și-a exprimat speranța pentru o cooperare fructuoasă. El a menționat activitatea și eficacitatea participării Germaniei la procesul de negocieri și activitatea formatului 5+2, reamintind despre pachetul Berlin+ adoptat în timpul președinției germane în OSCE (2016).

Șeful Transnistriei a subliniat că setul de acorduri completate ulterior de protocoalele de la Viena și Roma nu și-a pierdut actualitatea nici în prezent. Vadim Krasnoselski a declarat că acordurile nu sînt implementate de partea moldovenească, iar procesul de negocieri în ansamblu se află într-o stare de stagnare prelungită.

El a subliniat că Transnistria rămîne un susținător al continuării dialogului. Baza dezvoltării sale este menținerea păcii și securității. Potrivit lui Margaret Hubert, Germania aderă la aceleași principii, declarîndu-se pentru prosperitatea și stabilitatea în regiune.


Pe lângă procesul de negociere și activitatea formatului "5+2", participanții la întîlnire au vorbit despre economia regiunii Transnistrene și perspectivele cooperării bilaterale în această direcție. Un alt subiect de discuție a fost învățămîntul dual din Transnistria. Această direcție i-a părut interesantă oaspetelui german, ea intenționează să viziteze una dintre instituțiile de învățămînt orientate spre practică din Transnistria. Există evoluții ale participării germane la proiect. Margret Hubber a subliniat că salută atenția autorităților din regiunea transnistreană asupra acestui subiect.

De asemenea, părțile au vorbit despre predarea limbii germane în instituțiile de învățămînt din Transnistria. Mulți elevi și studenți aleg această limbă ca obiect obligatoriu pentru învățarea unei limbi străine. Diplomatul s-a interesat cum ar putea contribui Ambasada Germaniei în această direcție.

Interlocutorii au discutat în detaliu despre problemele de interes reciproc, prezentînd planuri de cooperare ulterioară.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?