Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Foștii președinți ai Republicii Moldova vor fi lipsiți de privilegii

4 oct. 2023,, 14:15   Politică
5277 0

Foștii președinți ai Republicii Moldova nu vor mai beneficia de birou de lucru și asistent personal, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor. Comisia administrație publică și dezvoltare regională a aprobat, la ședința de astăzi, raportul la un proiect de lege de modificare a unor acte legislative.

Totodată, DOCUMENTUL mai propune o serie de prevederi pentru a eficientiza activitatea Cancelariei de Stat. Între altele, inițiativa prevede preluarea de către Cancelaria de Stat a sarcinii de elaborare, promovare şi monitorizare a implementării politicii statului în domeniul controlului de stat asupra activității de întreprinzător, avînd ca scop o eficientizare și monitorizare semnificativă a procesului. De asemenea, sînt concretizate atribuțiile Cancelariei de Stat, ținînd cont de sarcinile proprii unui Centru al Guvernului. Printre acestea se numără asigurarea asistenței organizatorice a activității Guvernului; asigurarea colaborării Guvernului cu autoritățile publice; coordonarea activității autorităților administrației publice și a altor instituții; coordonarea, organizarea şi monitorizarea procesului de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene etc. Proiectul mai prevede instituirea unei funcții de secretar de stat al Guvernului.

Proiectul vizează și operarea modificărilor la Legea cu privire la Guvern prin reiterarea expresă a atribuțiilor Cancelariei de Stat privind elaborarea, coordonarea, promovarea și monitorizarea implementării politicii statului în domeniile managementului funcției publice și al funcționarilor publici în administrația publică; controlului de stat asupra activității de întreprinzător; reformei administrației publice centrale şi locale, de descentralizare și reorganizare administrativ-teritorială a țării.

Autoarei inițiativei legislative, președinta Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, reiterează necesitatea consolidării proceselor de lucru astfel încît să fie fortificate domeniile de intervenție ale Cancelariei de Stat în calitate de Centru al Guvernului, în mod special a rolului complex ce îi revine în contextul atribuțiilor de racordare la prioritățile de integrare europeană a Republicii Moldova și de coordonare a proceselor aferente integrării europene.

Proiectul de lege urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.

12
1
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?