X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Fosta șefă a diplomației de la Chișinău Natalia Gherman, numită într-o funcție importantă la ONU

3 dec. 2022,, 10:00   Politică
3085 0

Fostul ministru de Externe Natalia Gherman fost numită în funcția de director executiv al Direcției Executive a Comitetului ONU de luptă împotriva terorismului (CTED), în urma acordului Consiliului de Securitate al ONU.

Informația a fost confirmată de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, transmite tv8.md.

Natalia Gherman o va succede pe Michèle Coninsx din Belgia. Șeful Biroului de evaluare și asistență tehnică al CTED, Weixiong Chen, va deține funcția de director executiv interimar al CTED pînă cînd Natalia Gherman va prelua funcția, se arată într-un comunicat al ONU.

Din 2017 și pînă acum, Natalia Gherman exercită funcția de reprezentant special al Secretarului General și șef al Centrului regional al Organizației Națiunilor Unite pentru diplomație preventivă pentru Asia Centrală (UNRCCA).

"Doamna Gherman aduce 30 de ani de experiență în conducerea superioară și construirea consensului, consolidarea încrederii și reciproce. înțelegere între statele regionale și naționale, inclusiv prin convocarea unor platforme de dialog între guverne, parlamente, societatea civilă, sectorul privat și parteneri internaționali într-un mediu multicultural. Ea este expertă în afaceri de securitate regională și globală, promovînd pacea prin justiție, dezvoltarea durabilă și statul de drept, implementînd în același timp activități programatice pentru prevenirea și contracararea amenințărilor terorismului și extremismului internațional, crimei organizate și degradarea mediului", menționează ONU.


Diplomat de carieră, Gherman a ocupat diverse funcții guvernamentale de nivel înalt, inclusiv ca ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (2013-2016), în timp ce a fost viceprim-ministru și prim-ministru interimar în 2015.

A fost viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene (2009-2013), în timp ce a fost și negociator șef în numele Republicii Moldova pentru Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Ea a servit ca ambasador în Austria și Reprezentant permanent la agențiile Națiunilor Unite la Viena și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și a stabilit prezența diplomatică a țării sale în regiunea nordică, fiind primul ambasador rezident al Republicii Moldova în Suedia, Norvegia și Finlanda.

3
0
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?