Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Filat sare în apărarea lui Ceban

27 ian. 11:15   Politică
3085 0

„Ceea ce se întîmplă astăzi cu primarul Capitalei, Ion Ceban, este nedrept, iar eu asta nu o spun în apărarea lui Ceban, dar în apărarea cetățenilor care și-au dat votul pentru el și în favoarea autonomiei Chișinăului.”

Declarația aparține fostului premier Vlad Filat, care a precizat în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4 că autoritățile centrale greșesc arătînd cu degetul spre Ion Ceban pentru reducerea bugetului educației, atunci cînd Guvernul a micșorat cu peste 300 de milioane de lei bugetul educației la nivel central.

„Ceea ce se întîmplă astăzi cu primarul Capitalei, Ion Ceban, este nedrept, iar eu asta nu o spun în apărarea lui Ceban, dar în apărarea cetățenilor care și-au dat votul pentru el și în favoarea autonomiei Chișinăului. Lăsați omul să lucreze, tu nu poți să vorbești despre Ion Ceban că reduce finanțarea în sistem educațional din Chișinău, cînd ei la nivel central reduc această finanțare cu peste 300 de milioane. Cum în așa caz tu poți să arăți cu degetul la primarul din Chișinău? Eu am un mic sfat pentru Ion Ceban și anume să renunțe la inițiativa asta cu petiția, ea este nedreaptă și foarte populistă. În Chișinău se acumulează acești bani nu pentru că el este primar, dar pentru că afacerile sun dezvoltate”, a declarat Vlad Filat, transmite Noi.md cu referire la stiri.md.

Știri.md amintește că, de la începutul lunii ianuarie, autoritățile locale din Capitală și cele centrale s-au acuzat reciproc pe motiv că bugetul municipiului Chișinău trebuie optimizat în mai multe domenii, precum cel din educație.

Astfel, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău, Ion Ceban a spus că autoritățile locale vor trebui să optimizeze mai multe cheltuieli în domeniul educației și al protecției sociale din cauza actualei guvernări.


La scurt timp, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că, în ultimii ani, Ion Ceban a fost un populist ordinar care a făcut lucruri de fațadă, doar ca să cîștige al doilea mandat.

Ulterior, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) au declarat că Ion Ceban vrea să închidă grupele cu program prelungit din clasele primare, sub așa-zisa „optimizare”.

În replică, Ion Ceban a cerut Guvernului și conducerii PAS să nu vină cu proteste, ci să ofere finanțare pentru crearea grupelor cu program prelungit pentru toată țara, inclusiv Chișinău.

În acest sens, pe 4 ianuarie, consilierii fracțiunii PAS din CMC, alături de mai mulți părinți, înarmați cu pancarte, au protestat în fața Primăriei Chișinău și au solicitat păstrarea grupelor cu program prelungit pentru elevii din clasele primare.

Astfel, primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că a inițiat procedura de atacare în judecată a Guvernului și Parlamentului privind presiunea financiară pusă pe umerii chișinăuienilor.

28
1
1
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?