Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Fierbe Franța! Se anunță proteste mari

20 ian. 05:00   Politică
3014 0

Cel mai important sindicat al fermierilor francezi (FNSEA) analizează posibilitatea organizării unor proteste la scară naţională în săptămînile următoare, a declarat vineri un purtător de cuvînt, ceea ce înseamnă extinderea acţiunilor de protest organizate pînă acum de fermierii din sud-vestul ţării, care au blocat autostrăzile şi au aruncat bălegar în faţa clădirilor publice.


La fel ca şi colegii lor din Germania, care pe parcursul acestei săptămîni au organizat proteste de amploare cu tractoarele care s-au îndreptat spre Berlin din toate colţurile ţării, fermierii francezi sînt nemulţumiţi în special de taxe şi reglementări, transmite realitatea.net

FSNEA va decide joi dacă va organiza acţiuni de protest la scară naţională, după ce vor avea loc întîlniri cu reprezentanţii regionali şi cei din diferitele domenii ale sectorului agricol, a precizat purtătorul de cuvînt.

Sute de tractoare şi fermieri din sud-vestul Franţei au protestat săptămîna aceasta în oraşul Toulouse, provocînd blocaje în trafic. Vineri, aceşti fermieri au blocat o autostradă importantă care face legătura între Toulouse şi Oceanul Atlantic cu baloţi de fîn.

Fermierii au menţionat printre nemulţumirile lor o taxă guvernamentală pe motorina folosită de tractoare, importurile ieftine, aspectele legate de stocarea apei, restricţiile excesive şi birocraţia.

Membri sindicatului FNSEA au ocupat sensurile giratorii de la intrarea în oraşe şi sate în 12.000 din cele 36.000 de districte din Franţa pentru a-şi exprima nemulţumirea într-o campanie organizată sub sloganul "Lucrurile au luat-o razna".

Protestele în interiorul celui mai mare producător agricol din Uniunea Europeană vin într-un moment în care preşedintele Emmanuel Macron se teme de un suport din ce în ce mai mare al fermierilor pentru extrema dreaptă înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din luna iunie.

Zilele trecute, Macron le-a spus membrilor Cabinetului său să acorde o atenţie sporită posibilelor situaţii explozive pentru fermieri, să încerce să evite noi demonstraţii şi o repetare a protestelor din timpul campaniei "Vestelor Galbene", a declarat un ministru francez pentru Politico.

Ca o dovadă a înmulţirii nemulţumirilor în rîndul fermierilor din UE, sute de fermieri din Romînia au organizat şi ei proteste în cursul acestei săptămîni.

32
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?