Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1389
Preşedintele stiri: 4015

Este viață după stare de urgență. Ce pregătește guvernul pentru 2024

7 dec. 2023,, 11:15   Politică
3465 0

Ce urmează după expirarea stării de urgență. Proiectul Guvernului

Autoritățile au hotărît că nu vor mai prelungi starea de urgență în R. Moldova, începînd cu anul 2024. Totuși, în vederea asigurării securității aprovizionării cu energie electrică, Ministerul Energiei a elaborat un proiect de hotărîre care ar urma să fie examinat la următoarele ședințe ale Guvernului.

Mai exact, SA „Energocom” va fi obligată în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2024 să asigure securitatea aprovizionării malului drept al Nistrului cu energie electrică, transmite Deschide.md.

Pentru îndeplinirea sarcinilor trasate, compania va achiziționa energie electrică în baza negocierilor directe și/sau pe bursele de energie electrică și o va vinde furnizorilor serviciului universal, de ultimă opțiune și operatorilor de sistem.

Necesitatea adoptării unui astfel de proiect reiese din faptul că, în ultimii doi ani, achizițiile de energie electrică s-au realizat în mod centralizat în baza obligației de serviciu public impuse SA „Energocom” prin Dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale. Totuși, aceste acțiuni au reprezentat o derogare de la procedurile prevăzute în legislația națională.


De menționat că, pînă la introducerea stării de urgență, achizițiile de energie electrică au fost efectuate de către furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

„Există un risc pertinent de a avea o situație similară începutului anului 2022, ca la licitații să nu fie prezentate suficiente oferte ori la aceste licitații să fie oferite oferte de prețuri neaccesibile consumatorilor și care nu reflectă costurile reale de producere. Acest fapt poate duce la tergiversarea procedurilor de achiziție a energiei electrice și, conform practicii anterioare, poate cauza un blocaj al pieței care ar putea pune în pericol securitatea energetică a țării și, respectiv, rezida în apariția unei eventuale situații excepționale, fapt inadmisibil atît din punct de vedere economic, cît și social”, precizează autoritățile.

În aceste condiții, autoritățile propun aplicarea mecanismului respectiv, în condițiile unei instabilități a pieței, lipsei unor oferte competitive la un preț accesibil, pînă la momentul în care vor putea fi reluate achizițiile de energie electrică în baza procedurii standarde, pe bază de licitații, organizarea și desfășurarea cărora necesită aproximativ două luni.

Starea de urgență pe întreg teritoriul țării a fost declarată de către Parlament la data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului Republicii Moldova, pentru a permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea.

Pe 24 noiembrie, cu votul a 60 de deputați, starea de urgență din R. Moldova a fost prelungită.

Ulterior, deputatul PAS Olesea Stamate a declarat că, de la 1 ianuarie, starea de urgență în țară nu va mai fi prelungită.

De menționat că starea de urgență în R. Moldova expiră la data de 31 decembrie.

4
2
1
3
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?