X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dumitru Pulbere: Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile

12 mar. 09:19 (reactualizat 13 mar. 02:25)   Politică
7203 1

Curtea Constituțională a Moldovei a respins sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor împotriva legii prin care a schimbat sintagma "limba moldovenească" cu "limba română" în legislația țării, inclusiv în Constituție. Magistrații au decis că această modificare nu ar contravine Constituției, fiind constituțională.

Necătînd la asta, fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, este de altă părere și a venit cu cîteva explicații, transmite Noi.md

Potrivit lui, modificarea Constituției nu poate fi realizată printr-o lege organică, așa cum a procedat majoritatea Parlamentară de la PAS, pentru a introduce sintagma "limba română".

Fostul președinte al Curții Constituționale a menționat că Curtea Constituțională trebuia să examineze însuși legea, modalitatea de-a introduce sintagma și de-a recunoaște această lege neconstituțională.

,,Categoric este interzis, însuși în Constituție este modalitatea cum se poate de modificat constituția. Legea organică prin care a fost introdusă în Constituție sintagma ,, limba română”, contravine Constituției, pentru că este imposibil de-a modifica constituția prin lege organică. Deci în constituție este scris că însuși Constituția se modifică în felul următor: Persoanele cu drept de sesizare, în cazul dat 33 de deputații depun sesizarea cu privire la modificarea Constituției, acest proiect se avizează de Curtea Constituțională, proiectul de lege împreună cu avizul Curţii Constituţionale,, merge în parlament pentru examinare. Parlamentul timp de șase luni nu are dreptul să pună în discuție la examinare această problemă, după care se pune în discuții dezbateri parlamentare vizavi de acest proiect de modificare a constituției. Aceasta este calea legală! Actualul parlament a introdus sintagma „limba română” în Constituția Republici Moldova prin lege organică, ceea ce este categoric interzis de însuși modalitatea de-a modifica constituți”, spune Pulbere.


Pulbere consideră că Curtea ar fi trebuit să recunoască legea care a introdus schimbarea ca fiind neconstituțională, acuzând Parlamentul de abuz de putere și Curtea de o depășire a atribuțiilor sale prin nerecunoașterea neconstituționalității legii.

„Curtea Constituțională s-a detașat de la obiectul sesizării. Obiectul sezisării era de-a recunoaște legea organică prin care a fost introdusă sintagma limba română în Constituție. Curtea Constituțională trebuia să examineze însuși legea, modalitatea de-a introduce sintagma și de-a recunoaște această lege neconstituțională, deoarece sintagma a fost introdusă abuziv. Parlamentul a făcut abuz de împuterenicirile care le are . Curtea Constituțională s-a eschivat de-a pune în discuții dacă legea e constituțională . Curtea Constituțională și-a depășit atribuțiile”, a declarat Dumitru Pulbere.

Menționăm, există sute de surse istorice care confirmă direct sau indirect nu numai existența glotonimului "limba moldovenească", dar și apariția acestuia cu mult mai devreme decît termenul "limba română".

Oricine poate vedea documente din secolele XVII - XXI, prima mențiune a limbii moldovenești datînd din secolul al XVI-lea, deși moldovenii au vorbit întotdeauna limba moldovenească încă de la apariția etnonimului "moldovenească".

144
0
0
2
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?