Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Dodon: Rusia ar putea fi forţată să participe la scenarii de destabilizare

31 ian. 2019,, 18:30   Politică
4772 12

Rusia ar putea fi forţată să participe la scenarii de destabilizare a Moldovei. Despre astfel de riscuri a declarat într-un interviu pentru agenţia TASS Președintele Republicii, Igor Dodon, transmite Noi.md.

Vorbind despre situația din ajunul alegerilor parlamentare, șeful statului a caracterizat-o ca foarte dificilă.

„Am spus în repetate rînduri că Moldova și președintele moldovean, care intenționează să promoveze o politică externă echilibrată, desigur, nu se încadrează în evenimentele ce au loc în regiunea noastră. Trebuie să spunem deschis: vecinii noștri din vest sînt România, membră a NATO, din est este Ucraina cu toate problemele interne și, de asemenea, cu dorința de a adera la NATO. Și aici Moldova, care vrea să fie prietenă cu toți, care dorește să construiască o politică pro-moldovenească", a spus Igor Dodon.

El a subliniat că este adeptul înfiinţării unei majorități parlamentare pro-moldovenești după alegerile din Moldova.

„Bineînţeles, cuiva ar putea să nu-i placă. Este clar ce-i cu Ucraina, este clar ce-i cu România, și aici vedem Moldova cu o poziția pro-moldovenească pronunțată, care vrea să fie prietenă cu toată lumea și nu vrea să fie anti-rusească. Eu nu vreau ca Moldova să fie anti-rusească, nu vreau ca ea să fie anti-europeană. Trebuie să fim prieteni cu toată lumea. Prin urmare, de rezultatele alegerilor vor depinde diferite scenarii. Nu exclud faptul că cineva poate avea dorința de a destabiliza situația. La ce bun? Pentru a încerca, spre exemplu, să atragă Federația Rusă în nişte factori de destabilizare, ținînd cont de regiunea transnistreană. Eu rămîn cu opinia că există, desigur, astfel de riscuri", a spus președintele Republicii Moldova.


Potrivit şefului statului, pe de altă parte, există un partid de guvernămînt, care dorește să rămînă la putere cu orice preț, pentru a controla în continuare atît parlamentul, cît și guvernul.

„Toate sondajele arată că acest partid nu are un astfel de sprijin din partea populației pentru a-şi impune controlul şi mai departe. Dacă vor exista iarăşi încercări de a le controla pe toate, ele i-ar putea într-un sfîrşit determina şi pe cei de stînga, şi pe cei de dreapta să iasă în stradă, indiferent de opiniile geopolitice. Iar acest lucru, desigur, este din nou un fel de destabilizare", a spus Igor Dodon.

El a menționat că acesta este motivul pentru care, pe baza acestor argumente, a decis să nu participe la această campanie electorală. „Președintele, instituția prezidenţială nu trebuie să fie implicate în aceste lupte dintre partidele politice care doresc să ajungă în parlament. El trebuie să fie „deasupra" pentru a deveni mai tîrziu un arbitru în această situație. Pentru că nu exclud că am putea avea atît alegeri repetate, cît și anticipate. Vom acţiona în dependenţă de evoluţiile situaţiei", a declarat Președintele Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?