Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Deputații vor completa Codul Electoral

4 oct. 2023,, 08:49   Politică
3193 1

Parlamentul se va întruni astăzi în ședință pentru a completa Codul electoral. În lege, vor fi stabilite criteriile de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales.

La modul practic: restricțiile de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie 2023 se vor referi la persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvîrșirea infracțiunilor. Comisia Electorală Centrală (CEC) va adopta lista acestor persoane și o va prezenta organelor electorale, care vor respinge persoanele menționate în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului dacă acesta este deja înregistrat.

Parlamentul a aluat act de hotărîrea pronunțată de Curtea Constituțională (CC), prin care s-a declarat neconstituțional Articolul 16 alin.(2) lit.e) din Codul electoral – propus și votat de PAS în Parlament, prin care se interzicea tuturor membrilor organelor executive și a persoanelor care dețin funcții elective din partea partidului declarat neconstituțional de a participa la alegeri.

Reținînd considerentele CC, Parlamentul se va întruni în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi, care îl va pune în acord cu ceea ce a decis Curtea, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

Astfel, în lege, vor fi stabilite criteriile de individualizare și posibilitatea contestării deciziilor administrative, așa cum rezultă din hotărîrea Curții și din jurisprudența CtEDO: în primul rînd, vor fi stabilite criteriile de individualizare a restricțiilor dreptului de a fi ales.


Acestea se vor referi, în principal, la aspectele care rezultă expres din hotărîrea CC de declarare a neconstituționalității Partidului Politic Șor. De asemenea, legea de completare a Codului electoral va prevedea și remediul judiciar efectiv – posibilitatea contestării la Curtea de Apel Chișinău a deciziilor administrative, prin care se vor aplica restricțiile respective.

El a menționat că „Parlamentul are obligația de a opera modificări la Codul electoral care să fie în acord cu constatările Curții și cu jurisprudența CtEDO.

Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală – vor prezenta informații cu privire la persoanele care cad sub incidența acestor criterii. Iar CEC, în baza acestei informații, va adopta lista persoanelor ce nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali și o va prezenta organelor electorale, care vor respinge persoanele menționate în calitate de concurenți electorali sau vor anula înregistrarea concurentului dacă acesta este deja înregistrat.

CC a declarat pe 3 octombrie neconstituțional articolul 16, alineat 2, litera (e) din Codul Electoral – propus și votat de PAS în Parlament.

4
0
1
2
18

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?