Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Deputații în ședință. Urmează să voteze ridicarea imunității lui Ilan Șor (LIVE TEXT)

23 dec. 2021,, 14:00   Politică
2989 0

15:38 // Cel de-al 9-lea proiect de lege care prevede încuviințarea ridicării imunității lui Ilan Șor votat de 81 de deputați.

15:22 // Furculiță: Am avut senzația că azi toți ne-am lăsat de satana de cel puțin 9 ori. Sînteți toți descendenți din PLDM.

Grosu: Eu sper că și dumneavăastră v-ați lăsat de michiduță.

15:00 // Vlad Bătrîncea: Fracțiunea BCS a votat toate cele 9 inițiative al procurorului. Atunci cînd vorbim de grup criminal organizat, trebuie să fie clar că furtul bancar a fost posibil datorită implicării politicului și în primul rînd parlamentului care a votat pentru modificarea mai multor legi.

Decizia privind concesionarea aeroportului a fost luată de miniștri în frunte cu prim-ministru. Nu am văzut să restabiliți rolul fiecăruia. Eu fac apel ca să mai ascultați încă odată interceptările telefonice, cine a dat indicații. Cei din procuratură ați avut o sumedenie de posibilități să scoateți la suprafață mai multe nume. Cetățenii au nevoie de adevăr și nu este bine că noi operăm cu semi-adevăruri. Cu părere de rău, dar situația este cel puțin incompletă. Mai mulți cetățeni vizați nu au imunitate parlamentară și dacă spuneți că sînt figuranți în dosarele penale dar de ce dînșii sînt examinați în cadrul dosarelor penale în stare de libertate? De ce nu arestați acești indivizi? Astăzi au fost promovați în sistemul justiției persoane care făceau parte din stat capturat. Faceți ordine dacă aveți aceste capacități, rămîne o întrebare dacă ceea ce a fost astăzi nu a fost doar o fumigenă.


14:51 // Cu 81 de voturi cel de-al 8-a proiect de hotărîre care încuviințează ridicarea imunității lui Ilan Șor.

14:46 // Robu despre subiectul celei de-a 8-a cereri prin care se cere ridicarea imunității parlamentare a lui Ilan Șor: Delapidarea averii străine săvîrșit în proporții deosebit de mari. Ilan Șor în perioada iulie 2013- septembrie 2014 acționînd în temeiul unui plan prestabili a realizat sustragerea din contul BEM în banca Gazprom Bank a sumei de 100 milioane de dolari.

Barda: Care ar fi continuitatea și în cazul celorlalte persoane care le-ați menționat?

Robu: Vă asigur că toate persoanele care au comis acțiunile vor fi extrădate, vor compărea pe banca acuzaților și vor răspunde pentru toate fărădelegile. Procuratura a întreprins toate măsurile pentru ca persoanele să fie extrădate.

14:43 // Cel de-al șaptelea proiect de lege care prevede încuviințarea ridicării imunității lui Ilan Șor votat de 82 de deputați.

14:40 // Cea de-a șaptea cerere a procurorului general interimar, Dumitru Robu, ține de concesionarea activelor Aeroportului Internațional Chișinău.

Starîș: Cine a semnat acest acord de concesionare a aeroportului?

Robu: Persoana care a semnat are statut de învinuit și s-a demonstrat că a acționat în interesul grupului Șor.

14:36 // Cel de-al șaselea proiect de lege care prevede încuviințarea ridicării imunității lui Ilan Șor votat de 84 de deputați.

14:30 // Cel de-al cincilea proiect de lege care prevede încuviințarea ridicării imunității lui Ilan Șor votat de 82 de deputați.

14:20 // Deputații au reluat ședința parlamentului

13:16 // Deputații au luat o pauză pînă la 14:00

13:15 // Cel de-al patrulea proiect de lege care prevede încuviințarea ridicării imunității lui Ilan Șor votat de 78 de deputați.

13:04 // Cea de-a patra cerere din partea procurorului general interimar, Dumitru Robu, ține de crearea și conducerea unei organizații criminale de către deputatul Ilan Șor.

Ilan Șor a decis crearea unui grup criminal organizat pentru sustragerea de bani din sistemul bancar al RM.

13:00 // Cel de-al treilea proiect de lege care prevede încuviințarea ridicării imunității lui Ilan Șor votat de 83 de deputați.

12:50 // Carp: Care este rolul lui Platon în dosarul fraudei bancare?

Robu: În cadrul urmăririi penale s-a constatat că toate trei grupuri (Plahotniuc, Platon și Șor) au funcționat împreună în cadrul fraudei bancare.

12:46 // Cea de-a treia cerere a lui Dumitru Robu ține de acuzațiile privind spălarea banilor în proporții deosebit de mari.

12:45 // Deputații au votat pentru pentru cel de-al doilea proiect de decizie care încuviințează ridicarea imunității lui Ilan Șor. 87 de deputați au votat pentru.

12:40 // Alaiba: Mie îmi e rușine pe alocuri de fotografii care am avut cu unii oameni. De licitații nu eu am fost responsabil, dar același Chicu care voi l-ați susținut și l-ați făcut prim-ministru. Chicu a fost susținut de voi alături de Șor, voi nu știați anul trecut cine este Ilan Șor? Asta este corupția.

Astăzi noi discutăm despre ridicarea imunității unui impostor, unui infractor și cînd furau miliardul ei credeau că cîștigă o loterie, că primesc un grant nerambursabil. Nu! Ăsta e un împrumut care trebuie să îl întorci odată și odată. Eu cred că toți cei care calcă strîmb trebuie să întoarcă datoria pentru că corupția nu este un grant ci un împrumut care trebuie să fie întors.

12:30 // Vasile Bolea: Astăzi întradevăr întreaga societate este cu ochii pe parlament. Vreau să vă aduc aminte că deja s-au scurt 7 ani de la tragicele evenimente din întreaga țară. Acei bani, acele contribuiții care le facem la bugetul țării au fost scoase, au fost transferate în calitate de garanții pentru acele trei bănci care s-au furat. Mulți au spus că anchetele derulează încet, că nu sînt progrese, dar stimați colegi studiind acele materiale vreau să constat următoarele:

  • 2014 - 2015 - Adriana Bețișor deschide dosare penale împotriva lui Ilan Șor care după aceste dosare se clasează datorită faptului că procurorii pe caz au instrumentat acest caz și au ajuns la alte concluzii.
  • 2019 - aceste dosare se redeschid. După a urmat o perioadă unde întradevăr procuratura muncit
  • 2020 - 2021 cînd procuratura era condusă de Stoianoglo care astăzi i-ați deschis dosare penale, anume în această perioadă procuratura a muncit, au fost puși sub învinuire conducătorii acelor trei bănci. Anume în aceste zile Drăguțanu a fost pus sub învinuire. Ceea ce putem să îi imputăm lui Stoianoglo a fost că în această perioadă peste 200 de volume au fost acumulate în cazul furtului miliardului și el nu s-a lăudat pe acest fapt.

12:25 // Bogdan Țîrdea: El însuși (Dumitru Robu) este cercetat pentru faptul că a luat 10 mii euro. Ca efect Plahotniu, Filat, Leancă și alții stau la libertate. Eu credeam că procurorul Robu a întors miliardul furat, cele peste 100 milioane euro pentru atacurile raider. Voi sînteți teferi la cap? Eu înțeleg că nu puteți să îi arestați nici pe Filat, nici pe Leancă, nici pe Gaburici că v-au fost șefi. Cu atît mai mult pe Filip care a sprijinit-o pe Sandu la prezidențiale.

Propun ca de azi în colo să spuneți tot ce ați furat voi să spuneți că am furat noi. Vin cu un autodenunț la procuror cerînd să fiu chiar eu împachetat pentru mai multe ”crime groaznice.”

12:15 // Deputatul PSRM, Vasile Bolea întreabă dacă sînt puși sub învinuire reprezentanții BNM, ex-conducerea BNM din anii 2014.

Robu: În cadrul dosarului ”frauda bancară” au statut de învinuit mai mulți reprezentanți ai BNM.

12:10 // Cea de-a doua cerere a procuraturii ține de a doua jumătate anului 2014 membrii organizației criminale conduse de Vlad Plahotniuc au decis redistribuirea în interiorul acesteia a proprietății deținute de diferite grupuri criminale. Astfel grupul criminal condus de Platon urma să întrăineze o parte din proprietățile deținute, totul cu implicarea Băncii de Economii condusă de Ilan Șor.

12:09 // Primul proiect de decizie care prevede ridicarea imunității lui Ilan Șor aprobat cu votul a 88 de deputați.

11:52 // 9 capete de acuzare în cazul lui Ilan Șor. În primul caz este vorba despre nedeclararea unor bunuri.

11:43 // Dumitru Robu a venit în parlament și cere ridicarea imunității lui Ilan Șor.

11:40 // Plenul Parlamentului a numit un nou director al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal. Este vorba de Victoria Muntean, care a activat până în prezent în funcția de director adjunct al Centrului.

11:33: // Deputații au aprobat ordinea de zi.

11:27 // Deputații au venit cu un mesaj de felicitare pentru UTA Găgăuzia.

11:08 // Ședința parlamentului a început. În sală sînt prezenți 92 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 23 decembrie 2021

Ordinea de zi:

  1. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Codul de procedură penală al Republicii Moldova nr.122/2003 – art.532, 533, 5493, 558; Legea nr.371/2006 cu privire la asistența juridică internațională în materie penală – art.1, 4, 7, ș.a.)

  2. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 10 din Legea nr.173/1994 privind modul de publicare și intrare în vigoare a actelor oficiale

  3. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.131/2007 privind siguranța traficului rutier – art.10, 14, 18, ș.a.; Codul contravențional nr.218/2008 – art.36, 231, 232, ș.a.)

  4. Proiectul de lege cu privire la serviciile publice

  5. Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Codul de procedură civilă nr.225/2003 – art.376; Legea insolvabilității nr.149/2012 – art.5, 8, 21, ș.a.)

  6. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale (art.5, 6, 101, , ș.a.)

  7. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative (Legea nr.591/1999 cu privire la spațiile verzi ale localităților urbane și rurale – art.9, 20, 36; Codul contravențional al Republicii Moldova nr.218/2008 – art.134, 1341, 398, ș.a.)

  8. Proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova

  9. Proiectul de lege privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale

  10. Proiectul de lege privind modificarea Legii nr.407/2006 cu privire la asigurări (art.28)

  11. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.1515/1993 privind protecția mediului înconjurător – art.3, 6, 8, ș.a.; Legea nr.209/2016 privind deșeurile – art.2, 7, 9, ș.a.)

  12. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.1530/1993 privind ocrotirea monumentelor (art.1, 2, 31, ș.a.)

  13. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.1530/1993 privind ocrotirea monumentelor (art.1, 2, 31, ș.a.)

  14. Proiectul de lege privind modificarea articolului 1 din Legea nr.72/2020 privind unele măsuri de susținere a călătorilor și a agenților economici din industria turismului pentru atenuarea efectelor negative generate de situația epidemiologică (COVID-19)

  15. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.461/2001 privind piața produselor petroliere – art.2, 24, 25; Codul fiscal nr.1163/1997 – titlul IV; ș.a.)

  16. Proiectul de hotărîre privind modificarea Hotărîrii Parlamentului cu privire la aprobarea modelului legitimației de judecător al Curții Supreme de Justiție nr.2185/2011 (anexa nr.1, anexa nr.2, anexa nr.3)

  17. Proiectul de hotărîre privind modificarea Hotărîrii Parlamentului nr.56 din 30 martie 2017 pentru aprobarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție pentru anii 2017-2020

  18. Proiectul de hotărîre privind modificarea Hotărîrii Parlamentului cu privire la constituirea Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului nr.163/2021 (art.1)

  19. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  20. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  21. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  22. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  23. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  24. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  25. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  26. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  27. Raportul cu privire la cererea Procurorului General interimar privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului în Parlament Ilan Șor

  28. Proiectul de hotărîre cu privire la încheierea sesiunii a doua ordinare a anului 2021

  29. Alocuțiunile liderilor fracțiunilor parlamentare

  30. Încheierea lucrărilor sesiunii de toamnă

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?