Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Deputații găgăuzi o lasă pe Guțul fără executiv

25 aug. 2023,, 12:57   Politică
4545 0

Nici ce-a de-a patra încercare de a aproba componența Comitetului Executiv de laComrat se pare că nu va avea sorți de izbîndă. Deși lista membrilor Executivului a fost modificată, deputații Adunării Populare a Găgăuziei vin cu o nouă propunere.

De această dată, aleșii cer reducerea numărului direcților din cadrul Executivului și a listei propuse de bașcanul Evghenia Guțul. Acest lucru a nemulțumit-o pe Guțul, care împreună cu echipa a părăsit sala de ședințe a Adunării Populare. Nu înainte însă de a accentua că „ea este bașcanul și că va lua deciziile de rigoare”, notează Noi.md cu referire la tv8.

Cel care a anunțat despre propunerea de a reduce din componența Executivului a fost speakerul Adunării, Dmitrii Constantinov. Potrivit lui, propunerea a venit din partea mai multor deputați, potrivit cărora, Executivul trebuie organizat după modelul central, pentru a face economii la bugetul autonomiei.

„Sînt timpuri complicate, oamenii așteaptă de la noi decizii corecte, de a face economii, așa că putem recurge la comasarea unor direcții. Doar funcționare unei singure direcții costă bugetul pînă la 10 milioane de lei”, a declarat Constantinov.

În replică, Guțul a acuzat deputații că au intrat în campanie electorală și că fac tot posibilul pentru a periclita activitatea Executivului.


„Structura propusă este una legală. Propun să o aprobăm anume în această formulă. După jumătate de an de activitate putem revizui componența. Dar, sînt foarte dezamăgită de voi și de această ședință. Eu sînt bașcanul și vor lua deciziile de rigoare, în limitele cadrului legal. Iată de ce nu văd rostul să mai particip la această ședință”, a spus Guțul în timp ce părăsea sala de ședințe.

De menționat că este pentru a patra oară cînd deputații locali încearcă să aprobe componența noului Executiv. După ce mai mulți candidați au picat testul la limba găgăuză, bașcanul a înlocuit candidații care nu vorbesc limba găgăuză și aînaintat o nouă listă de propuneri pentru membrii Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

Astfel, primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, și consilierul juridic al fostului partid Șor, Iurie Kuznețov, au fost excluși din această listă. Asta după ce aceștia nu au susținut proba orală și scrisă la limba găgăuză, organizată de către Comisia de Lingvistică din autonomie.

Această probă este cerință obligatorie pentru candidații care pretind la funcții de conducere în Găgăuzia, cum ar fi cea de adjunct al bașcanului și șefi ai departamentelor Comitetului Executiv. Din cei 21 de candidați pentru componența Comitetului Executiv propusă de Evghenia Guțul, 20 au participat, iar doar 13 au trecut cu succes testarea.

7
2
2
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?