X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Deputat PAS: Datoria de stat a țării, raportată în lei, a crescut în fiecare an

15 dec. 2022,, 12:58   Politică
1714 0

Deputatul PAS Radu Marian a răspuns acuzațiilor precum că datoria de stat a Republicii Moldova va crește în 2023.

Parlamentarul a precizat că nu este o noutate faptul că datoria de stat crește în fiecare an, același lucru s-a întîmplat și în perioada guvernărilor precedente. Radu Marian a mai precizat că ponderea datoriei raportată PIB este la un nivel rezonabil, de 39% din PIB.

"Adevărul e că datoria de stat a țării raportată în lei a crescut în fiecare an. Și pe timpul lui Voronin, și Filat, Dodon, Plahotniuc etc. Cu fiecare an care trece, ea devine „cea mai mare din istorie”.

Mai relevant este să comparăm datoria de stat a țării raportată la PIB, și aici pot să vă zic că ponderea datoriei noastre raportată PIB este la un nivel rezonabil, de 39% din PIB.

Datoria ca pondere din PIB în 2023 va fi mult mai mică decît în de ex. în 2002, pe timpul guvernării comuniste, cînd era aproape 60%, sau ca în 1998, cînd era peste 80%. De asemenea, datoria noastră e mult mai mică decât în Ucraina (61% din PIB), România, unde e 48%, nemaivorbind de Italia, Portugalia, sau Grecia, unde datoria depășește 100% din PIB.


Este perfect în regulă ca statul să se împrumute, contează ca împrumuturile trebuie să fie la condiții avantajoase (ex. dobînzi mici) și banii să folosească pentru lucruri care aduc beneficii pe termen lung. Noi folosim acești bani ca să asigurăm securitatea energetică, să facem rezerve de gaze, să construim centrale termo-electrice și drumuri, grădinițe etc.", a declarat Radu Marian.

2
0
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?