X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Declarație: Situația de astăzi nu a început pe 15 aprilie, ci mult mai devreme

24 apr. 2021,, 12:18   Politică
2806 3

O serie de decizii luate de Parlament cu o zi înainte au fost criticate de ambasadorii țărilor străine. Dar ce a precedat situația de astăzi? Fostul președinte al Curții Constituționale Dumitru Pulbere a relatat acest lucru în cadrul emisiunii „Delo prințîpa” («Дело принципа») de pe canalul Accent TV.

- Situația de astăzi nu a început pe 15 aprilie, ci mult mai devreme. Vă amintiți decizia Parlamentului privind creditul rusesc? Curtea Constituțională a suspendat-o. Aceasta nu era în competența Curții Constituționale, era o decizie politică, și nu una juridică sau constituțională. Vă amintiți Legea privind funcționarea limbilor străine? Dacă și apar întrebări la conținutul acestei legi, atunci la doar două sau trei articole, de ce trebuia anulată întreaga lege? Aici a existat o abordare politică din partea Curții Constituționale, care a ignorat normele Constituției, ignorînd anterioară Lege privind funcționarea limbilor. Pe parcurs s-a dovedit că instanța a simțit libertatea, că poate face orice dorește. Și pe 15 aprilie aceasta a emis o hotărîre, care, repet, vine în contradicție cu Constituția.

Iată documentul pe care l-am semnat, 12 experți în domeniul dreptului constituțional, și l-am trimis și îl vom transmite Președinției, Parlamentului, judecătorilor Curții Constituționale și publicului. Am analizat în detaliu și am indicat în anexele la acest document numărul articolului din Constituție și care decizie anterioară a Curții Constituționale a fost încălcată chiar de Curtea Constituțională. Ori Parlamentul este un organ reprezentativ al Republicii Moldova și nu există un organ mai superior al puterii de stat decît acesta. Președintele - da, o parte a puterii executive, dar puterea legislativă în Republica Moldova îi revine Parlamentului. Prin urmare, Parlamentul decide ce și cum. Și iată că au decis, ca să zicem, să se răzbune pe Parlament, au decis să-i încrimineze că Parlamentul ar fi de vină pentru faptul că Guvernul nu a fost încă ales. Iată de ce astăzi ambasadorilor care și-au exprimat punctul de vedere nu le place, deoarece decizia de astăzi a Parlamentului nu este în favoarea lor”, a remarcat Dumitru Pulbere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?