Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Declarație: "Autoritățile Moldovei implementează un plan foarte iscusit"

28 oct. 2021,, 13:30   Politică
4106 8

Autoritățile de la Chișinău pun în aplicare un plan foarte șmecher pentru a primi gaze naturale nu din Est, dar și din Vest, cu scopul de a priva Transnistria de posibilitatea de a închide robinetul de gaz pentru malul drept al Nistrului, de a lipsi Tiraspolul de o parte semnificativă din veniturile sale de valută din livrările de energie electrică Republicii Moldova de la GRES Moldova, ceea ce va oferi o gamă întreagă de beneficii strategice, în special, poate contribui la soluționarea conflictului Transnistrean și finalizarea misiunii ruse de menținere a păcii pe Nistru, scrie point.md.

Această opinie a fost exprimată de Directorul Institutului de Studii Social-Politice (Tiraspol), Igor Șornikov, în cadrul Clubului de discuții "100 de zile de la triumful dreptei în Moldova: criza a trecut, trăiască criza?", transmite infotag.md.

Igor Șornikov consideră că în guvernul moldovean există oameni competenți care sînt capabili să poarte un dialog cu Gazprom, dar aceștia "execută un plan foarte inteligent".

El este sigur că "oamenii care se află astăzi la putere în Moldova au un anumit program de acțiune lansat de Washington și Bruxelles, care a dat putere deplină echipei lui Sandu".

"Sînt convins că acești oameni îndreaptă conștient spre modificarea direcției fluxurilor energetice în regiunea noastră: gazul nu ar trebui să vină din Est - prin Transnistria, ci din Vest. Transnistria va trebui să cumpere gaze în Moldova și, probabil, la un preț ridicat, plătind pentru servicii, inclusiv firmelor intermediare moldovenești, cum ar fi Energocom. Ca urmare a acestei operațiuni, Moldova primește o serie întreagă de beneficii strategice", consideră expertul.


Potrivit lui, "în primul rînd, Tiraspolul nu va mai posibilitatea de a închide robinetul de gaz, în cazul unei operațiuni militară moldovenești împotriva Transnistriei, așa cum a fost, de exemplu, în iunie 1992, și în al doilea rând, Transnistria va pierde o parte semnificativă din veniturile sale valutare din livrările de energie electrică către Moldova de la Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, deoarece producția de energie electrică devine neprofitabilă, și aceasta poate fi achiziționată din alte țări".

"Chișinăul a acumulat un arsenal destul de larg de mijloace de presiune asupra Tiraspolului: punctele de frontieră comune moldo-ucrainene la frontiera transnistreană permit Moldovei să controleze pe deplin operațiunile de import-export ale Transnistriei și circulația persoanelor. Sectorul energetic ar putea deveni piesa lipsă a puzzle-ului pentru a prezenta Tiraspolului un proiect de reglementare, pe care acesta nu îl va mai putea refuza. Și acest lucru, cel mai probabil, s-ar putea întîmpla deja în 2022", a spus Șornikov.

În același timp, el a subliniat că "soluționarea problemei transnistrene pentru Chișinău nu este un scop în sine și poate fi formală".

"Pentru Moldova este important ca ea să ofere motive pentru a considera conflictul soluționat definitiv, pentru ca pacificatorii ruși să nu aibă motive legale pentru a continua misiunea pe Nistru", a spus expertul.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?