Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

De ce partidele din Moldova nu își urmează doctrinele, dar aleg etichete ideologice

23 oct. 2023,, 13:45   Politică
2633 1

Partidele moldovenești în cea mai mare parte nu își urmează doctrinele politice, dar își iau nume ideologice pentru a comunica și rezolva mai simplu și mai ușor problemele cu colegii lor europeni la congresele generale de partid.

O astfel de opinie a exprimat politologul Igor Boțan, în cadrul emisiunii "Без галстуков" cu Alexandr Stahurschi pe canalul TV N4, relatează Noi.md .

Potrivit lui, clasa politică moldovenească timp de 30 de ani nu urmează conceptele sale doctrinare, dar pur și simplu a fost promovată fie direcția spre est, fie spre vest.

"Eu am lucrat cu partidele politice. Noi avem 60 de partide politice. Dacă vă voi spune cîte doctrine împărtășesc aceste partide ale noastre, veți rîde. Eu am numărat 15 doctrine, iar aceasta lucrînd cu documentele lor statutare. Dar, de fapt, aproape toate partidele noastre sunt de stînga. Aproape toți sînt de stînga, pentru că clasa noastră politică a învățat lecția din 2001, cînd, după guvernul Ion Sturza, a înțeles că dacă nu ține cont mereu de sfera socială, atunci niciun partid nu va reuși", a spus Igor Boțan.

În opinia sa, prin urmare, toate etichetele alese de partidele moldovenești: conservatori, liberali, comuniști, social-democrați, sînt destul de condiționate, iar acțiunile lor pot contraveni doctrinelor de partid.


"Despre ce putem vorbi dacă pe 10 aprilie 2007 comuniștii au anunțat o revoluție liberală în Moldova. A fost un pic sălbatic, dar foarte interesant. De aceea spun că nimeni nu urmează niciuna dintre doctrinele lor. Deși, este foarte important atunci cînd își creează un nume: liberali, democrați, socialiști și așa mai departe, pentru că au înțeles foarte repede că această denumire ideologică ajută foarte mult în relațiile cu partidele europene", a remarcat politologul.

"Un fost prim-ministru mi-a spus: "Înțelegi ce înseamnă asta. Pentru ca eu, în calitate de prim-ministru, să mă întîlnesc cu prim-ministrul Germaniei, Franței, Italiei - este o mare problemă. Iar la congresul european de partid, te întîlnești cu toți acești lideri, poți vorbi cu ei pe orice temă, discuta problemele tale. Ei sînt foarte prietenoși într-o astfel de situație imparțială și la astfel de întîlniri de partid poți rezolva o mulțime de probleme, poți stabili relații personale foarte bune". Și atunci partidele noastre au înțeles că acest lucru este foarte important, de aceea se țin de etichetele lor ideologice", a spus Igor Boțan.

0
3
0
3
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?