Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce o fac

27 iul. 2023,, 14:24 (reactualizat 29 iul. 2023,, 03:19)   Politică
7252 0

În Chișinău, există clădiri ale ambasadelor unde numărul de antene nu este mai mic decît pe clădirea diplomatică rusă, iar antenele de acolo sînt mult mai puternice. Prin urmare, nu este clar de ce autoritățile moldovenești au decis să agraveze și mai mult relațiile cu Rusia, stîrnind un așa-numit "scandal de spionaj" dintr-o nimica toată.

Această opinie a fost exprimată de utilizatorii de internet.

Întrebat de ce aceleași antene de pe ambasada americană sînt bune, iar antene de același fel de pe clădirea ambasadei ruse sînt rele, ambasadorul rus în Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat că, din păcate, conducerea MAEIE nu oferă niciun argument.

"Careva paralele aici, după cum ni s-a spus, sînt nepotrivite. Și, firește, nu se oferă nicio explicație, nicio bază probatorie, nimic. Nici acest lucru nu este surprinzător, pentru că ne-am mai confruntat cu această atitudine față de noi, dar sîntem obișnuiți să lucrăm în asemenea situație. Dar cred că în noile condiții vom găsi și noi o modalitate de a construi relațiile dintre cele două popoare și țări, care acum au fost grav subminate", a declarat Oleg Vasnețov după o discuție pentru care a fost chemat la MAEIE.

Internauții nu înțeleg de ce conducerea MAEIE moldovean nu oferă argumente concrete, explicații, dovezi în sprijinul așa-zisei "activități de spionaj" a diplomaților ruși, în care ar fi implicați, potrivit unor jurnaliști.


Aceștia subliniază că autoritățile moldovenești nu pot să nu înțeleagă ce consecințe negative poate avea în cele din urmă acest lucru pentru țară, chiar dacă partea rusă, pe principiul reciprocității, reduce și numărul de personal al ambasadei moldovenești din Rusia, care este deja dezastruos de mic pentru îndeplinirea sarcinilor pe care le are și deservirea cetățenilor moldoveni. În plus, Rusia dispune de o serie de pîrghii decizionale cu caracter politic, economic, social, care pot cauza daune enorme Moldovei și cetățenilor săi, inclusiv celor care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse.

Potrivit internauților, faptul că autoritățile moldovenești, în ciuda a tot ce se întîmplă, au decis să agraveze și mai mult relațiile cu Rusia, umflînd așa-numitul "scandal de spionaj" dintr-o nimica toată și reducînd radical numărul misiunii diplomatice ruse la Chișinău, este fie o răzbunare a președintelui țării, Maia Sandu, pentru faptul că oamenii săi nu au știut să se pună de acord asupra prețului la gaz, fie o instrucțiune directă a șefilor săi occidentali, pentru care rusofobia face parte din frontul militar.

Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, și ambasadorul rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, au declarat deja clar cu o zi înainte că măsurile de răspuns ale Rusiei față de Republica Moldova vor urma cu siguranță și nu se vor lăsa mult timp așteptate. Totodată, ei subliniază că cetățenii moldoveni nu dau dovadă de rusofobie, dar autoritățile republicii continuă să urmeze o linie neprietenoasă față de Federația Rusă.

"Rusofobia este încurajată în toate modurile posibile acum în Moldova, ea nu găsește adesea un mediu favorabil în rîndul oamenilor. Oamenii, din cîte știm noi, nu prea sînt înclinați spre astfel de manifestări de rusofobie. Conducerea însăși taie toate sforile. Este un lucru rău", a declarat Dmitri Peskov, comentînd decizia Republicii Moldova de a reduce numărul de membri ai misiunii diplomatice ruse la Chișinău.

Totodată, el a menționat că decizia Moldovei de a reduce numărul misiunii diplomatice ruse este "o continuare a liniei neprietenoase a actualei conduceri a republicii" față de Federația Rusă.

"Din păcate, Chișinăul aduce în mod deliberat relațiile noastre într-o stare foarte mizerabilă. Nu putem decît să ne exprimăm regretul în această privință", a declarat purtătorul de cuvînt al Kremlinului.

"Dar, bineînțeles, astfel de pași conform regulilor diplomatice nu se lasă fără reciprocitate", a conchis Peskov.

La rîndul său, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a declarat că decizia autorităților moldovenești de a reduce drastic numărul de angajați ai ambasadei Rusiei în Moldova va avea un impact negativ asupra cetățenilor republicii.

Ea a precizat că această decizie a fost precedată de o amplă campanie antirusească declanșată de Chișinăul oficial cu acuzații nefondate la adresa ambasadei ruse de "amestec" în afacerile interne ale Republicii Moldova și "activități de spionaj".

Potrivit ei, decizia Chișinăului oficial va lovi în primul rînd în cetățenii moldoveni, care din cauza orientării antirusești a autorităților din țara lor vor fi restricționați în mod obiectiv în ceea ce privește primirea serviciilor consulare rusești și menținerea contactelor culturale, educaționale, spirituale, de afaceri și umane cu Rusia.

"Demersul neprietenos al părții moldovenești nu va rămîne fără răspuns. Despre măsurile de replică adoptate se va comunica suplimentar", a declarat purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe.

De menționat că ambasada Republicii Moldova în Rusia are în prezent 22 de angajați: șase diplomați și 16 reprezentanți ai personalului administrativ, tehnic și de serviciu. Numărul de angajați ai ambasadei moldovenești în Rusia a fost redus anterior la insistența părții ruse, pe principiul reciprocității, după ce mai mulți angajați ai ambasadei ruse în Moldova au fost declarați persona non grata.

În același timp, ambasada moldovenească din Rusia, în special departamentul consular, face cu greu față fluxurilor mari de cetățeni moldoveni, care în prezent așteaptă cîte 30 de ore în rînd pentru servicii consulare.

După cum s-a relatat anterior, ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a fost convocat cu o zi înainte la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu publicarea în mass-media a informației că pe acoperișul complexului de clădiri al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău se află mai multe antene, care sînt "folosite pentru activități de spionaj".

În cadrul întrevederii, diplomatul a fost informat despre decizia autorităților moldovenești de a egaliza numărul personalului diplomatic, tehnico-administrativ și de serviciu al Federației Ruse care activează în țara noastră cu cel al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

Conform acestei decizii, la etapa actuală, reprezentanța fiecărui stat, pe baza principiului parității, ar trebui să fie formată din 10 posturi diplomatice și 15 posturi administrative, tehnice și de serviciu.

Potrivit MAEIE, această decizie este rezultatul numeroaselor acțiuni neprietenoase la adresa Republicii Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și a încercărilor de destabilizare a situației interne din Republica Moldova. S-a subliniat că această măsură de egalizare a numărului de personal diplomatic, administrativ-tehnic și de serviciu este luată în conformitate cu prevederile articolului 11 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, care stipulează că, în lipsa unui acord specific privind numărul de personal al unei misiuni, statul gazdă poate propune ca numărul de personal al misiunii să fie menținut în limitele pe care le consideră rezonabile și normale, ținînd cont de circumstanțele și condițiile misiunii.

Potrivit notei diplomatice a MAEIE transmise părții ruse în timpul întrevederii, decizia sus-menționată a autorităților moldovenești ar trebui să fie executată pînă la 15 august 2023.

Reprezentantul oficial al MAEIE moldovean, Igor Zaharov, a declarat jurnaliștilor că, în consecință, din Ambasada Rusiei în Moldova ar trebui să plece 45 de reprezentanți ai misiunii diplomatice, inclusiv diplomați și personal tehnic.

La rîndul său, ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, a declarat, după discuția de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, că MAEIE moldovean nu a cerut explicații din partea rusă în legătură cu așa-numitul "scandal al spionajului", ci doar a remarcat faptul că clădirea ambasadei ruse la Chișinău are prea multe antene, precizînd, de asemenea, că ambasada rusă intervine în afacerile interne ale Republicii Moldova și este implicată în activități subversive.

Oleg Vasnețov a declarat că "întregul așa-numit "scandal de spionaj" este doar un pretext pentru decizia de a reduce personalul diplomatic, care a fost luată cu mult timp în urmă".

"Acest lucru ne-a fost anunțat astăzi. Din punctul nostru de vedere, aceasta subminează serios posibilitățile de dialog între cele două țări. Și, de fapt, această decizie nu este absolut deloc în spiritul țărilor prietenoase nouă. Este o decizie, probabil, de așteptat, dar nu ne-am gîndit că, cu o asemenea rapiditate, Chișinăul oficial se va implica într-un concurs de rusofobie și vor fi luate măsuri atît de radicale", a spus el.

Ambasadorul rus în Moldova și-a exprimat speranța că persoanele responsabile care iau astfel de decizii își dau seama care au putea fi efectul lor în viitor în contextul bilateral.

Întrebat de ce există atît de multe antene pe acoperișul ambasadei ruse din Moldova, diplomatul rus a spus că ambasada a fost construită și dată în exploatare la sfîrșitul anilor '90, iar antenele se află acolo încă din acea perioadă de timp.

"Dacă vă uitați cu atenție, multe antene sînt ruginite. Dacă telefonia ar funcționa foarte bine, internetul ar funcționa foarte bine, probabil că nu ar fi nevoie să le reînnoim, să le înnoim constant. Mai ales că toate aceste antene sînt cumpărate pe piața locală, de la furnizori locali", a declarat el.

7
0
1
4
32

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?