X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

De ce este legată vizita lui Kozak la Chișinău - experți

10 aug. 2021,, 13:06   Politică
6414 5

Miercuri, 11 august, la Chișinău se va afla, într-o vizită de lucru, șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse, Dmitrii Kozak, a anunțat astăzi Ministerul de Externe.

Analiștii politici de la Chișinău vorbesc despre faptul că această vizită este una de documentare, în cadrul căreia părțile urmează să-și vocifereze pozițiile în chestiunile de pe agenda bilaterală.

"M-am așteptat la o asemenea vizită. Sigur că în doplomație cu cît mai devreme au loc astfel de întrevederi, cu atît mai bine. Nu trebuie lăsat pentru mai tîrziu. Probabil Federația Rusă a consultat programul noului Guvern și iată vine să-și expună oficial poziția. Cred că la finalul vizitei, Kozak va spune următotarele: am avut întîlniri la nivel de Guvern, părțile și-au expus opiniile și fiecare parte a rămas cu opinia sa. Dacă Guvernul de la Chșinău va da dovadă de fermitate, poate că va fi un start bun, dar dacă va dori să fie mai flexibilă, atunci vom avea de pierdut. Două obiective pot fi aici: de a vedea ce planuri are țara-gazdă și de a expune încî o dată poziția țării sale. Pe de o parte este o vizită protocolară, și pe de alta - una de lucru", a declarat pentru Noi.md analistul politic Victor Juc.

Potrivit analistului, Kozak este considerat un specialist pe relația cu R. Moldova și a fost trimis la Chișinău pentru a consulta poziția țării-gază. Cu toate acestea, la anumite decizii cu impact în urma acestei vizite nu ne putem aștepta, spune Juc.

"De îmbunătățit ceva este greu: președintele Maia Sandu, dar și guvernul vor spune că este necesar de a evacua trupele rusești care staționeză ilegal pe teritoriul R.Moldova, de schimbat pacificatorii din militari - în civili, sub egida OSCE. Acesta este un aspect care poate să înrăutățească relațiile dintre cele două părți la nivel de retorică mai mult. Rusia cunoaște că și Președintele și Guvernul, sînt orientați strategic pe apropierea de UE, de unde vrea să obțină granturi, credite. Dar conflict cred că nu va fi, la nivel de retorică ne putem aștepta la declarații tăioase, acum mai degrabă părțile doar își vor expune pozițiile", a adăugat Juc.


Și politologul Igor Volnițchi spune că șeful-adjunct al administrației președinției Federației Ruse vine la Chișinău pentru a se documenta din prima sursă cu privire la aspirațiile noii guvernări.

"Este o vizită de documentare, partea rusă dorește pe viu să se convingă despre aspirațiile noii guvernări în materie de politică externă, reintegrarea țării, există un șir de chestiuni importante pe agenda bilaterială: cooperarea economică dintre state, aspecte sociale ce țin de statutul imigranților moldoveni, etc.".

Despre cum vor evolua însă relațiile moldo-ruse, Volnițchi spune că așteptările nu sînt prea mari.

"Nu cred că va fi o prioritate pentru actuala guvernare relația cu Rusia, cred că vor încerca mai curînd să țină această relație în stand-by. Nu cred că vom asista nici la o îmbunătățire, nici la o înrăutățire a relației. Dar periodic, Guvernul va aminti Federației Ruse despre necesitatea retragerii trupelor din Transnistria, dar nu cred că se vor înregistra progrese vizibile. Cooperarea pragmatică despre care vorbea Maia Sandu cerd că se va axa anume pe soluționarea problemelor stringente", comentat Volnițchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?