Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Dandara, despre avantajele organizării summitului Comunității Politice Europene în Moldova

5 mai. 2023,, 22:00   Politică
3096 1

Toate partidele proeuropene, dar și societatea care vrea un viitor european pentru Republica Moldova trebuie să vină pe 21 mai în Piața Marii Adunări Naționale și să transmită un mesaj clar, spunînd cu voce tare că sîntem pregătiți și vrem în Europa.

De această părere este Alina Dandara, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică”, organizată de IPN.

Potrivit ei, participarea societății la Adunarea Națională convocată de președinta țării, Maia Sandu, este cu atît mai importantă în contextul în care pe 1 iunie, în Republica Moldova, se vor convoca 50 de lideri din țările europene. „Din punctul meu de vedere, acest eveniment ar trebui să fie apolitic, întrucît noi trebuie să ne asigurăm că pînă în 2030 vom îndeplini acest angajament promis cetățenilor Republicii Moldova. Indiferent de cum se numesc partidele care vor fi la guvernare. Acum la guvernare este PAS, iar o mare parte dintre acțiunile care trebuie întreprinse în vederea accederii în UE sînt realizate. Toți cei care vor să vadă Republica Moldova în bunăstare, să aibă un viitor sigur, trebuie să ne asumăm un angajament comun și să venim împreună să îl susținem”, a declarat Alina Dandara.

Ea mai spune că efortul autorităților trebuie încurajat și susținut de către cetățeni, întrucît doar împreună pot fi realizate scopurile propuse, iar 21 mai și 1 iunie, cînd va avea loc summitul Comunității Politice Europene sînt un bun prilej pentru asta. „Acest eveniment care va avea loc pe 1 iunie reprezintă un efort comun al cetățenilor în care își asumă angajamentul de a vrea să trăiască într-o comunitate europeană, că sînt gata să îndeplinească anumite condiționalități sau recomandări pentru a crește nivelul de trai în Republica Moldova. Este un eveniment în care cetățenii moldoveni vor avea ocazia să-și promoveze produsele locale, cît de frumoasă e Moldova și de ce se merită să se investească în țara noastră”, a menționat Dandara.

Deputata PAS susține că disconfortul creat cetățenilor, avînd în vedere organizarea summitului este infim în comparație cu beneficiile pe care le va obține Republica Moldova, cetățenii de rînd, dar și agenții economici. „E o oportunitate destul de benefică pentru noi, căci încercăm să promovăm și produsele moldovenești. Aceste oportunități vor crește pe parcurs, avînd în vedere și faptul că Republica Moldova a avut curajul să organizeze acest summit. Am reușit să atragem cei mai importanți lideri europeni la noi acasă și încercăm să ne promovăm. Acest summit este o oportunitate de a crea noi parteneriate și devine o platformă de a atrage investitori”, a spus deputata.

Dezbaterea publică cu genericul „Summitul Comunității Politice Europene - responsabilități și oportunități pentru clasa politică”, ediția a 1-a a fost realizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Sprijinul Integrării Europene prin impulsionarea discuției în mass-media privind organizarea summitului Comunității Politice Europene în Moldova - CPE”, susținut de către Fundația Soros Moldova.

6
0
0
1
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?