X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Curtea Penală Internațională cere mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu

20 mai. 15:00   Politică
2135 0

Curtea Penală Internațională solicită mandate de arestare pentru liderul militar al Hamas, Yahya Sinwar, și pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu pentru acuzații de crime de război și crime împotriva umanității comise în timpul atacurilor Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și în războiul ulterior din Gaza, a declarat procurorul șef al curții, Karim Khan, într-un interviu pentru CNN.

Khan a spus vor fi solicitate mandate și pentru ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, precum și pentru alți doi lideri de vîrf ai Hamas: Mohammed Diab Ibrahim al-Masri (mai cunoscut sub numele de Mohammed Deif) – liderul Brigăzilor Al Qassem – și Ismail Haniyeh, liderul politic al formațiunii. Mandatele împotriva politicienilor israelieni marchează o premieră în care Curtea vizează politici dintr-un stat aliat SUA, transmite N4.

Cînd au apărut luna trecută primele relatări conform cărora procurorul-șef al Curții ia în considerare asemenea decizii, Netanyahu a replicat că orice mandat de arestare împotriva oficialilor militari și ai guvernului israelian „ar fi un scandal de proporții istorice” și că Israelul „are un sistem juridic independent care investighează riguros orice încălcăre a legii.”

Israelul și Statele Unite nu sînt membre ale Curții Penale Internaționale. Cu toate acestea, CPI susține că are jurisdicție asupra Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, după ce liderii palestinieni au convenit în mod oficial să fie subordonați principiilor fondatoare ale curții în 2015.

13
4
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?