Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Curtea Constituțională a făcut publică hotărîrea privind Partidul Șor

29 iun. 2023,, 16:48   Politică
3357 0

Partidul Șor și liderii săi utilizează în mod conștient, persistent, metodic și netransparent în activitățile lor mijloace financiare de origine ilegală pentru a denatura procesele democratice și a prejudicia ordinea constituțională existentă. Curtea Constituțională consideră că implicarea unui astfel de partid în procesul de formare a voinței de stat într-o democrație liberă este inacceptabilă. Astfel de concluzii se regăsesc în motivarea hotărîrii Curții Constituționale prin care Partidul Șor a fost declarat neconstituțional, publicată astăzi.

În hotărîrea sa, Curtea a încercat să răspundă la două întrebări: dacă acțiunile Partidului Șor subminează democrația și statul de drept din Moldova și dacă partidul luptă împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova.

Este Partidul Șor împotriva democrației și a statului de drept?

În hotărîrea sa, Curtea Constituțională afirmă că statul de drept și pluralismul politic pot fi încălcate în cazul în care finanțarea ilegală a partidului politic "Șor" este sistematică, continuă și semnificativă ca valoare.

"Analizînd constatările din deciziile organelor electorale, Curtea constată caracterul sistematic al finanțărilor netransparente comise în mod deliberat în ultimii șase ani de către partidul politic Șor, care a dezechilibrat sistemul democratic și care este incompatibil cu principiile fundamentale ale democrației și statului de drept", se arată în decizia CC.


Curtea notează că un partid politic ar trebui să aibă posibilitatea de a critica ordinea existentă și de a utiliza fondurile în condițiile permise de lege - pentru a transmite maselor propriile idei și convingeri politice. Aceste acțiuni nu sînt periculoase dacă sînt desfășurate în conformitate cu legea, democrația și ordinea constituțională stabilită de popor în cadrul unor alegeri libere.

Cu toate acestea, Curtea constată că Partidul Șor și liderii săi utilizează în mod conștient, persistent, metodic și netransparent mijloace financiare de origine ilegală în activitățile lor pentru a denatura procesele democratice și a afecta ordinea constituțională existentă.

Astfel, Curtea Constituțională a concluzionat că "finanțarea netransparentă și ilegală a activităților Partidului Șor și cumpărarea de voturi sînt incontestabile"."Aceste acțiuni sistematice, continue și semnificative restrîng în mod semnificativ procesul electoral democratic și descurajează nu doar alți concurenți electorali, ci și alegătorii care cred cu adevărat în valorile democratice. Instanța subliniază că implicarea unui astfel de partid în procesul de formare a voinței publice într-o democrație liberă este inacceptabilă".

"Șor" luptă împotriva suveranității și independenței Republicii Moldova

Curtea notează că finanțarea netransparentă a partidului, care are un caracter sistematic, continuă și, în mare măsură, indică faptul că ordinea internă a partidului nu este conformă cu principiile democratice. În plus, comportamentul partidului de finanțare netransparentă a activităților sale a denaturat percepția publică asupra procedurilor democratice, cum ar fi campaniile electorale și dreptul de a vota liber.

"Ținînd cont de gradul de finanțare netransparentă a partidului, de caracterul sistematic, continuu și substanțial al acesteia, Curtea constată că Partidul "Șor" poate accede la putere prin metode nedemocratice care pun în pericol principiile statului de drept, suveranității și independenței Republicii Moldova".

În consecință, Curtea Constituțională a decis că partidul politic "Șor" încalcă principiile statului de drept, ale suveranității și independenței Republicii Moldova și trebuie declarat neconstituțional.

Argumentele Partidului Șor

În decizia Curții Constituționale sînt prezentate și argumentele Partidului Șor. Partidul Politic "Șor" consideră că nimic din statutul sau programul partidului nu dovedește, direct sau indirect, că intențiile, obiectivele sau activitățile partidului sînt îndreptate împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, suveranității și independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

6
0
1
1
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?