X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

CSJ a obligat organele electorale să reexamineze dosarul unui fost membru „Șor”

24 oct. 2023,, 10:45   Politică
4433 0

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) municipale Orhei este obligat, prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ), să reexamineze dosarul fostului primar de Orhei, Pavel Verejanu, care a depus actele pentru un nou mandat, dar a fost exclus din cursa electorală, întrucît figura pe lista celor 102 persoane care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali.

Fostul membru al partidului „Șor”, declarat neconstituțional, a contestat în instanță excluderea sa, susținînd că i-a fost lezat dreptul de a de a fi ales în calitate de „candidat independent”, notează Noi.md cu referire la zdg.

Pe 6 octombrie, Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) municipale Orhei l-a exclus din cursa electorală. Verejanu a contestat decizia CECE Orhei la Curtea de Apel Chișinău.

Pe 11 octombrie, Curtea de Apel a anulat hotărîrea de a-l exclude din cursa electorală și a obligat CECE Orhei să reexamineze cererea lui Verejanu privind înregistrarea în calitate de candidat independent la funcția de primar al municipiului Orhei. Însă, „CECE mun. Orhei nr. 25/1 nu a acordat posibilitate lui Pavel Verejanu să participe la ședința în care s-a discutat procedura administrativă care îl vizează direct”.

CECE Orhei a contestat decizia Curții de Apel la CSJ.


„Completul de judecată al Curţii Supreme de Justiţie ajunge la concluzia de a declara inadmisibil recursul depus de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipale Orhei nr. 25/1”, se arată în textul încheierii irevocabile din 19 octombrie.

Judecătorii CSJ eu reiterat că CECE Orhei nu a prezentat probe noi în apărarea poziției sale. Astfel, CECE Orhei va reexamina dosarul lui Pavel Verejanu.

Pavel Verejanu a fost numit primar al municipiului Orhei în urma scrutinului din 2019. Atunci, el a candidat din partea Partidului „Șor”, declarat neconstituțional.

Pe 27 iulie 2023, edilul de Orhei, Pavel Verejanu, a renunțat, deși fără un anunț oficial, la funcția de primar al orașului. În acea zi, acesta a fost prezentat de către fugarul Ilan Șor, la funcția de vicepreședinte al Comitetului Executiv din Găgăuzia, prezidat de bașcana Evghenia Guțul.

Ulterior, despre plecare lui Verejanu a menționat primarul interimar al orașului, un jurnalist care a lucrat la televiziuni afiliate lui Plahotniuc, Dodon și Șor, devenit liderul partidului „ȘANSĂ”, Alexei Lungu, spunînd că „va ocupa temporar funcția de primar în locul lui Pavel Verejanu”.

Pavel Verejanu a devenit parte a echipei lui Ilan Șor în iunie 2015. A exercitat funcția de consilier municipal și președinte al fracțiunii „Pentru Orhei” din Consiliul Municipal Orhei. În decembrie 2017, a fost numit președinte al Asociației Obștești „Pentru Orhei”.

În dimineața zilei de 4 octombrie, reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) au adoptat decizia prin care au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie, cu posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel.

În temeiul dispoziției CSE din 4 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a întocmit o listă ce viza 102 persoane care nu pot fi înregistrate în calitate de concurenți electorali. În urma modificărilor Codului Electoral, Pavel Verejanu a fost exclus din cursa electorală, întrucît figura pe listă.

Tot în ziua de 4 octombrie, Parlamentul a votat, în prima și în a doua lectură, modificările la Codul electoral.

16
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?