Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Consolidarea neutralității permanente a țării, în vizorul Parlamentului

13 dec. 2023,, 12:20   Politică
2988 0

Tradițional, cu ocazia Zilei Internaționale a neutralității, instituită de ONU la 12 decembrie, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a organizat o masă rotundă cu genericul: „Neutralitatea permanentă a Republicii Moldova – alegerea suverană a poporului”.

La eveniment au participat politicieni și reprezentanți ai puterii legislative a Republicii Moldova, experți în securitate, avocați specializați în drept constituțional și internațional, politologi și reprezentanți ai comunității științifice. De asemenea, la masa-rotundă au fost prezenți vicepreședintele parlamentului Mihai Popșoi, ex-președinții RM Igor Dodon și Petru Lucinschi, ex-președintele Parlamentului, Dumitru Diacov, ex-preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere și alte personalități.

Evenimentul a fost moderat de Olga Cebotari, Ex-Viceprim-ministru pentru reintegrare.

În cuvîntul său de salut, adresat participanților reuniunii, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a anunțat despre intenția fracțiunii BCS de a continua promovarea proiectului de lege organică privind consolidarea neutralității permanente a Republicii Moldova, consfințit în Constituție, menit să consolideze atribuțiile și responsabilitățile instituțiilor statului în conformitate cu spiritul și buchia principiului constituțional al neutralității.

De asemenea, Vlad Batrîncea a atenționat asupra necesității de a dezbate pe larg subiectul pentru a obține un consens național și a consolida societatea moldovenească în vederea respectării acestui statut.


Vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a remarcat că subiectul propus este unul sensibil, dar important și trebuie examinat inclusiv în contextul noii Strategii de securitate a RM, care urmează a fi aprobată în viitorul apropiat.

Al doilea președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a subliniat necesitatea obținerii unor garanții internaționale reale privind securitatea Republicii Moldova.

Igor Dodon, al cincilea președinte al Republicii Moldova, a menționat că păstrarea neutralității permanente a Republicii Moldova este o alegere conștientă a cetățenilor, iar sarcina conducerii țării, în contextul unei perioade cruciale de schimbări în lume, este de a asigura respectarea acesteia în interesul securității naționale. ”Subiectul neutralității se bucură de cel mai mare consens în societate (70%), mai mult chiar decît aderarea la UE și necesită promovarea ideii recunoașterii neutralității RM la nivel internațional prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU”, a remarcat Igor Dodon.

Ex-președintele Parlamentului, Dumitru Diacov, a amintit, că în 1994 partenerii externi au sprijinit această prevedere din Constituție cu privire la statutul de neutralitate și astăzi este necesar de a identifica soluții ce ar permite în cadrul acestei prevederi din Art.11 al Constituției să promovăm securizarea țării. Potrivit lui Diacov, una din soluții ar fi – organizarea unei conferințe internaționale pe subiectul neutralității RM, cu participarea reprezentanților SUA, Rusia, UE, în cadrul căreia să convenim asupra modalităților de transformare a RM într-o insulă de stabilitate.

13
3
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?