Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Consiliul Superior al Magistraturii reacționează la declarațiile lui Recean

13 dec. 2023,, 17:38   Politică
1452 0

Și Consiliul Superior al Magistraturii se arată îngrijorat de declarațiile prim-ministrului în care a menționat numele judecătorilor care au anulat decizia CSE privind retragerea Partidului politic „Șansă” din alegeri.

Potrivit CSM, divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată, combinată cu acuzații cu privire la ignorarea unor probe importante, poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra judecătorilor, transmite IPN.

„În data de 13 decembrie, în debutul ședinței Guvernului, prim-ministrul Republicii Moldova a dat citire numelor judecătorilor care făceau parte din completul de judecători, care au pronunțat hotărîrea Curții de Apel Chișinău, declarînd că aceste persoane ar fi pus în primejdie securitatea și siguranța țării, precum și au ignorat probele prezentate de o parte în proces”, precizează CSM.

Potrivit Consiliului, hotărîrea Curții de Apel a fost pronunțată în cadrul unei cauze care s-a aflat pe rolul instanțelor de judecată începînd cu data de 4 noiembrie. Ședințele completului de judecată au fost desfășurate în conformitate cu legislația în vigoare și fiecărei părți în proces i-au fost asigurate drepturile procesuale. Hotărîrea Curții din 12 decembrie nu este irevocabilă, aceasta deja fiind plasată în mediul online. Părțile sunt în drept să o conteste la Curtea Supremă de Justiție, care și se va pronunța asupra legalității actului contestat.

„Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că independența sistemului judiciar constituie fundamentul statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Puterea judecătorească se exercită numai prin instanţa judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri. Judecătorul este persoana învestită constituţional cu atribuţii de înfăptuire a justiţiei, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili şi se supun numai legii”, se arată într-un comunicat de presă.


Premierul Dorin Recean, în debutul ședinței Guvernului, a menționat numele judecătorilor care au anulat decizia CSE prin care Partidul politic „Șansă” a fost eliminat din alegerile locale din 5 noiembrie. „Vă rog să reținem trei nume: Palanciuc Ecaterina, Negru Veronica și Dutca Ina. Acest complet de judecată de la Curtea de Apel ieri a decis să anuleze decizia Comisiei pentru Situații Excepționale prin care s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor criminale în procesul electoral local din Republica Moldova”, a declarat premierul.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova și-a exprimat profunda îngrijorare și dezaprobare față de afirmațiile premierului. Potrivit asociației, declarațiile premierului constituie o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare.

1
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?