X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comisia Europeană consideră că Moldova și Ucraina trebuie acceptate în UE

13 sep. 2023,, 10:16   Politică
2411 0

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, consideră că Uniunea Europeană ar trebui să rezolve problema acceptării Ucrainei și Moldovei cît mai curînd posibil, pe fondul noilor realități geopolitice, pentru a exclude posibilitatea ca aceste țări să cadă în sferele de influență ale oponenților ideologici ai comunității.

Despre acest lucru a anunțat Bloomberg cu referire la surse.

Potrivit acestora, la începutul lunii septembrie președintele CE le-a spus ambasadorilor UE că "blocul trebuie să se extindă ținînd cont de noile realități geopolitice”. Potrivit ei, "Ucrainei și Moldovei ar trebui să li se garanteze calitatea de membru pentru a le împiedica să cadă sub influența țărilor care nu împărtășesc valorile comunității".

Potrivit interlocutorilor agenției, Kievul și Chișinăul, precum și alți candidați la aderarea la UE, ar trebui să accelereze reformele pentru a se conforma reglementărilor uniunii și pentru a putea obține sprijin politic din partea blocului. Oponenții aderării Ucrainei la UE consideră că aprobarea Kievului poate atrage probleme privind distribuirea resurselor în cadrul blocului, a cărui economie deja rămîne în urma Statelor Unite și Chinei.

Se așteaptă că, pe 13 septembrie, în raportul anual privind starea de lucruri din UE von der Leyen va vorbi inclusiv despre modul în care conflictul din Ucraina a schimbat comunitatea.


Moldovenii asociază aderarea Republicii la UE cu prosperitatea și dezvoltarea. În același timp, mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte uniuni, ci îl văd în neutralitate, în dezvoltarea țării și coexistență, precum și în dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

4
0
0
1
40

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?