Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cît va costa statul votul prin corespondență pilotat în SUA și Canada

26 mar. 08:30   Politică
3290 0

Votul prin corespondență, care va fi pilotat în Statele Unite ale Americii și Canada, va costa statul aproximativ 20 de dolari per alegător, mai mult decît în cazul unui vot clasic.

Declarația a fost făcută de deputatul PAS, Vitalie Jacot, în cadrul ediției de luni, 25 martie, a emisiunii „Новая неделя” de la TV8. Calculele nu sînt definitive și, cel mai probabil, cifrele nu vor fi aceleași în SUA și Canada, întrucît serviciile poștale existente sînt total diferite.

„Nu vă spun cifra exactă, dar există deja anumite calcule. Pentru SUA este mai puțin, pentru Canada puțin mai mult. Votul prin corespondență este cu siguranță mai scump decît unul într-o secție obișnuită de votare. Un vot costă în jur de 20 de dolari. În SUA, de exemplu, doar un articol poștal costă 4,75 de dolari”, a menționat Vitalie Jacot.

Deputatul a mai explicat că votul prin corespondență este un test în cadrul căruia urmează a fi identificate aspectele pozitive și negative ale ideii, pentru a fi extinsă și în alte state.

Jacot a dat asigurări că autoritățile acordă o atenție deosebită securizării votului, pentru a fi prevenite eventuale fraude sau luări de mită.


„Cine a solicitat varianta votului prin corespondență va primi un plic care conține încă trei plicuri preplătite, buletinele de vot și autocolante speciale pentru securitate. Alegătorul va putea vota, va sigila acest plic și îl va expedia înapoi. Pentru referendum, pentru alegerile prezidențiale din primul și al doilea tur totul va fi separat. Gradul de risc scade”, a spus Jacot.

Deputatul a mai menționat că votul prin corespondență este necesar acolo unde este complicat de ajuns la secțiile de votare din străinătate situate la distanțe mari sau acolo unde există un număr mic de secții.

Vitalie Jacot a mai spus că pe viitor, proiectul ar putea fi pilotat și în țările scandinave. Cît privește Rusia, deputatul a menționat că votul prin corespondență nu va fi pilotat cît acest stat se află în război cu Ucraina și poartă un război hibrid împotriva Republicii Moldova.

3
0
0
3
28

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?